Commentaar

Commentaar: Europa moet zich niet laten wegblazen door nationalisten

De Europese Unie moet zich niet laten wegblazen door nationalisten in en buiten het Witte Huis.

Juist met Trump in het Witte Huis, moet Europa zich onderscheiden met een eigen geluid Beeld afp

Met Donald Trump in het Witte Huis rinkelen de alarmbellen onafgebroken in veel Europese hoofdsteden. Dat EU-president Donald Tusk diep verontrust is over signalen dat de regering-Trump 70 jaar Amerikaanse steun voor Europese integratie bij het oud vuil zet, is begrijpelijk en terecht.

Trump heeft niks op met de bovennationale EU, hij omarmt de Brexit en 'gelooft dat andere landen ook zullen vertrekken'. De Europese democratieën krijgen te maken met een president die liever met Vladimir Poetin keuvelt dan met Angela Merkel. Maar de andere bedreigingen die Tusk opsomde - 'assertief China', 'agressief Rusland' en naburige regio's die in brand staan - bestonden al. Dat geldt ook voor de opkomst van anti-EU populisten in Europa - waaraan de vaak arrogante Praetoriaanse garde in Brussel zelf ook debet is.

In korte tijd is het beeld van de EU gekanteld van een groeiend machtsblok en bloeiende waardengemeenschap tot een teer, zielig kasplantje. Beide beelden zijn overdreven - maar zeker is dat de alarmbel nu ook voor de EU zelf rinkelt. In deze omstandigheden is euroscepsis niet langer vrijblijvend, maar spelen met vuur. Toch blijven ook hier sommige politici hun euroscepsis uitventen als parmantige siervisjes die vrijwillig in een aquarium met haaien springen. De EU moet hervormd worden, maar zich niet laten verscheuren door externe machten of interne dwazen.

De grootste interne markt van de wereld blijft de beste verdediging tegen economische stormen. En de EU moet vasthouden aan het signaal aan Rusland dat we hier in de 21ste eeuw niet meer aan landjepik doen. De ruige omgeving noopt wel tot meer realisme: betere bewaking van de buitengrenzen, hogere defensie-uitgaven en een cultuuromslag inzake machtspolitiek.

Europa moet zich niet laten wegblazen door grote praters maar evenmin door mooipraters. Euroscepsis is niet gratis meer, maar postmoderne lariekoek evenmin. De op fatale illusies berustende anti-EU betogen van nationalisten moeten met meer zelfvertrouwen én meer realiteitszin worden bestreden. Juist met Trump in het Witte Huis, moet Europa zich onderscheiden met een eigen geluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden