Commentaar

Commentaar: debat rond stervenshulp schreeuwt om voorzichtigheid

Verruiming van de euthanasieregels vereist een breed maatschappelijk draagvlak. Dat is er nu niet.

Hr. Jiskoot, 95 jaar oud, wil over zijn eigen levenseinde beslissen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Eén ding heeft het kabinet in elk geval al bereikt met het voltooid-levenvoorstel: het brede maatschappelijke debat over de laatste levensfase is met kracht op gang gekomen. De nieuwste bijdrage kwam woensdag van de stichting De Einder en van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Die bijdrage zal de tegenstanders van het wetsvoorstel niet geruststellen: 4 op de 5 mensen met een doodswens maakt na goede gesprekken een nieuwe afweging. Ook degenen die al een dodelijk middel in huis hadden. Die wetenschap nodigt niet uit tot het verlagen van de drempel voor 'zelfeuthanasie'.

Het kabinet wees er eerder terecht op dat er een groeiende groep ouderen is die de behoefte heeft om zelf te kunnen concluderen dat het leven voltooid is. Daarmee voelden de bewindslieden in elk geval de stemming in het parlement goed aan: een meerderheid reageerde welwillend. Vandaar ook dat D66 het plan meteen wil omzetten in wetgeving; het ijzer moet gesmeed nu het heet is.

Daar staat inmiddels een andere ontwikkeling tegenover: met hun pact 'Waardig ouder worden' haalden ChristenUnie en CDA het verzet tegen deze ontwikkeling met succes uit de christelijke hoek: SP en PVV sloten zich aan, maar ook grote ouderenorganisaties en omroep MAX. Met verbetering van de ouderenzorg hopen zij tegenwicht te bieden aan de roep om stervenshulp voor mensen die 'der dagen zat zijn': in een snel vergrijzende samenleving gaat het er juist om te voorkomen dat mensen in die situatie komen. Zoals het er nu naar uitziet zal het tegenkamp in de Kamer na 15 maart groeien.

Daarnaast hebben zich intussen nogal wat artsen publiekelijk gemeld die vinden dat een principiële grens wordt overschreden: stervenshulp voor ongeneeslijk zieken is al belastend genoeg, bij mensen die fysiek gezond zijn is het voor veel artsen simpelweg een brug te ver.

Het is goed dat de roep om een wet waardig sterven door de politiek zo serieus wordt genomen. Maar het debat dat op gang is gekomen schreeuwt om voorzichtigheid. Zulke zware zaken van leven en dood verdienen een breed maatschappelijk draagvlak voordat ze in wetten worden vastgelegd. Daarvan is vooralsnog geen sprake.

Beeld Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Lees meer

Teruglezen: Dit gebeurde er in debat over het voltooid leven
Het debat over hulp bij het beeïndigen van een voltooid leven woedt in alle heftigheid. D66, GroenLinks, VVD, PvdA en 50Plus zijn voorstander van de 'stervensbegeleider, terwijl de christelijke partijen en de SP juist willen investeren in betere ouderenzorg, om ouderen 'zich niet waardeloos te laten voelen'. Lees terug wat er tot nu toe gebeurde in het voltooid leven-debat.

80 procent ziet af van zelfeuthanasie na gesprek met consulent
Wie zijn leven voltooid vindt en met een consulent in gesprek gaat over zelfdoding, stelt zelfeuthanasie vaak uit of ziet ervan af. Dat is ook het geval als de middelen om de doodswens te vervullen al in huis zijn gehaald. Weten dat het kan en hoe het kan, werkt geruststellend.

'Er is zó veel moed nodig om je leven te beëindigen'
Een 'levenseindebegeleider' heeft een belangrijke rol in de voorstellen van het kabinet en D66 voor regulering van zelfeuthanasie bij een voltooid leven. Consulent Catharina Vasterling (71) vertelt over de toenemende vraag naar hulp bij zelfdoding in haar praktijk. Lees het hele interview (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden