Commentaar

Commentaar: de grootste dramaqueen is natuurlijk Wilders zelf

De nepnieuwsactie van Wilders tegen Pechtold is een verwerpelijke vorm van negatief campagne voeren.

Nepfoto van Alexander Pechtold die Geert Wilders tweette, met de beschuldiging dat Pechtold 'zich zou ophouden met terroristen'.

De nepfoto van D66-leider Alexander Pechtold als zogenaamde deelnemer aan een demonstratie van radicale moslims werd door zijn collega Geert Wilders van de PVV opnieuw in omloop gebracht. De foto suggereert dat Pechtold de sharia in Nederland wil invoeren.

Op het eerste gezicht lijkt dat een grap. Maar Wilders voegde er de volgende tekst aan toe: 'D66 wil Amsterdam afsplitsen als de verkiezingsuitslag tegenvalt. Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap?' Daarmee vergaat je het lachen wel.

Want de bewering van Wilders dat Pechtold inderdaad aan de demonstratie deelnam, is niet alleen een schoolvoorbeeld van smaad. De uitlating kan bovendien door de slechte verstaander al gauw verkeerd worden begrepen. Nepnieuws wordt, zeker als het wordt verspreid door een gezaghebbende figuur als een fractievoorzitter van een middelgrote partij in de Tweede Kamer toch is, gemakkelijk aangezien voor echt nieuws.

Het minste wat je van de actie van Wilders kunt zeggen is dat het een staaltje van negatief campagnevoeren is dat ons tot nu toe in Nederland bespaard is gebleven. Door Pechtold als loopjongen van een terreurbeweging af te schilderen, maakt Wilders zijn D66-collega bovendien tot lijdend voorwerp van potentiële bedreigingen. Vandaar dat Pechtold Wilders antwoordde dat hij 'niet van suiker is, maar bij deze actie een streep trekt'.

Hierop twitterde Wilders terug: 'Hou op met klagen dramaqueen. Je stond zelf te demonstreren tussen Palestijnse vlaggen, AFA-activisten en Hamas-vriendjes.' Dit maakt de zaak er niet beter op; Wilders volhardt in zijn smaadactie.

De grootste dramaqueen van de Nederlandse politiek is natuurlijk Geert Wilders zelf. Hij is verslaafd aan aandacht en behandelt zijn eigen Kamerleden als lakeien. Hij poseert voortdurend als slachtoffer van de boze buitenwereld. Hij communiceert uitsluitend met zijn eigen achterban via Twitter en Facebook. Hij weigert interviews door kritische journalisten. Met zijn spelbederf doet Wilders afbreuk aan de omgangsvormen die voor een zinvol debat in een democratische samenleving onontbeerlijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden