Commentaar

Commentaar: Clinton en Trump staan voor twee volstrekt verschillende visies

De Amerikaanse kiezer heeft echt wat te kiezen - zeer te hopen valt dat het goed uitpakt.

Fokke Obbema
Presidentskandidaat Donald Trump houdt een masker van zijn eigen gezicht vast. Beeld afp
Presidentskandidaat Donald Trump houdt een masker van zijn eigen gezicht vast.Beeld afp

Nu een eindeloze Amerikaanse verkiezingscampagne voorbij is, slaakt een grote meerderheid van de Amerikanen een zucht van verlichting, zo blijkt uit peilingen. Niet de lange duur ervan is verantwoordelijk voor de afkeer, maar de kwaliteit van het gebodene. Wat uit het grote aanbod aan dieptepunten het meest ergerlijk was, valt niet eenvoudig te bepalen. Zeker is wel dat Donald Trump voor het leeuwendeel de verantwoordelijkheid draagt. Zijn suggestie dat hij zich alleen bij de uitslag kan neerleggen wanneer hij zelf wint, gooit hoge ogen. Maar het ultieme dieptepunt was vermoedelijk zijn dreigement Hillary Clinton te zullen opsluiten als hij aan de macht komt.

Bij alle afkeer die deze incidenten opwekten, mogen twee aspecten niet uit het oog worden verloren: beide kandidaten hebben wel degelijk ook een inhoudelijk debat gevoerd en de Amerikanen hebben vandaag echt wat te kiezen. Clinton en Trump staan voor twee volstrekt verschillende visies op de toekomst van hun land, zo bleek tijdens de drie debatten die zij met elkaar voerden.

Of het nu gaat om de economie, het buitenlands beleid of de zorg, de door hen betrokken stellingen staan diametraal tegenover elkaar. Voor het standpunt dat de Amerikaanse verkiezingen een pot nat zouden zijn, bestaat minder munitie dan ooit. De Amerikaanse kiezers staan nu voor een fundamentele keuze. Europeanen moeten maar hopen dat de kiezers na de retorische achtbaan van de afgelopen maanden toch nog tot de beste keuze in staat zijn.

De gewenste uitkomst is de verkiezing van Hillary Clinton tot president. Dat vooruitzicht wekt op zich weinig enthousiasme, afgezien dan van het feit dat zij de eerste vrouw in het ambt wordt. Een tot de verbeelding sprekende droomkandidaat, zoals Barack Obama in 2008 was, is zij zeker niet. Maar zij valt verre te verkiezen boven Trump. Meer nog dan om hun botsende opvattingen is dat vooral vanwege hun verschillen in ervaring, temperament en fatsoen. De wereld is gebaat bij een betrouwbare, niet overhaast handelende Amerikaanse president - niet bij een man met een opvliegend karakter. Zijn gedrag tijdens de campagne heeft het vermoeden bevestigd dat Trump voor het presidentsambt ongeschikt is.

Lees hier alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden