Commentaar

Commentaar: Buurtpreventie vraagt juist om meer wijkagenten

Logisch dat gemeenten de buurtteams omarmen. Maar dat is geen excuus voor minder agenten.

Burgerwachten lopen hun ronde door de wijk in Maassluis.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Op z'n best is een buurtpreventiegroep een initiatief van betrokken wijkbewoners die graag een beetje op hun buurt letten. Ze slaan de handen ineen via whatsapp, kijken voortaan wat alerter om zich heen en waarschuwen elkaar bij onraad.

Ouderen houden overdag de woningen van de uithuizige tweeverdieners een beetje in de gaten, de jongeren gaan 's avonds even kijken als ergens iets vreemds aan de hand is. Als er echt reden tot alarm is, wordt de politie er snel bij gehaald. Voor inbrekers maken al die met elkaar verbonden oren en ogen een buurt een stuk minder aantrekkelijk.

Op z'n slechtst neemt een buurtpreventiegroep de gedaante aan die zaterdag in deze krant werd beschreven: groepen bewoners die zich verlaten voelen door de politie nemen het heft in eigen handen, trekken als amateur-crimefighters gewapend met honkbalknuppels en boksbeugels door de straten en schromen niet om geheel naar eigen inzicht zelf de orde te handhaven.

Daar beginnen de risico's, hoe aantrekkelijk al die vrijwillige hulp misschien ook mag zijn voor bestuurders die zich profileren met veiligheid en voor een krimpend politiekorps dat aan slagkracht inboet. Als mensen onder de semi-officiële vlag van een buurtwacht voor eigen rechter gaan spelen, is het wachten op grote misverstanden en ongelukken.

Het is logisch dat zoveel gemeenten de buurtteams enthousiast omarmen, maar dat kan voor de politie nooit het sein zijn om de aftocht te blazen. Integendeel: buurttoezicht wordt nog veel effectiever als agenten zich er actief mee bemoeien, snel bereikbaar zijn, mensen bij de hand nemen en wijzen op de kansen en de risico's. Gemeenten zullen bovendien moeten stimuleren dat alle betrokkenen in de buurt actief meedoen. Nu al dreigt in te veel buurten stigmatisering bij de ordehandhaving, door te eenzijdig samengestelde preventieteams.

Er zijn niet veel gelegenheden waarbij burgers zo spontaan en gedreven de handen ineen slaan. Nu is het de kunst die energie in goede banen te leiden. Daar zijn eerder meer dan minder wijkagenten voor nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden