Commentaar: Britten en EU doen te weinig moeite om schade te beperken

Beide kampen aan de onderhandelingstafel. Beeld afp

Het schoot deze week niet op met de onderhandelingen tussen de Britten en de Europese Commissie over de Brexit. Net als in een vechtscheiding lijken beide partijen ernaar te streven het de tegenpartij zo moeilijk mogelijk te maken. Maar dat is, eveneens net als bij een vechtscheiding, uiteindelijk niet in het belang van de betrokkenen.

Er staat veel op het spel bij de afwikkeling van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Aan beide zijden van de Noordzee beseffen steeds meer burgers, ondernemers en reizigers dat zij meer te verliezen dan te winnen hebben bij de Brexit. Zij verwachten dan ook terecht van de verantwoordelijke politici en zeker van de onderhandelaars dat zij alles doen om de schade te beperken.

Maar niets is minder waar. Zaken waarover vrij gemakkelijk overeenstemming kan worden bereikt, zoals de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britse burgers in de EU, worden onnodig vertraagd. Andere zaken, zoals de vraag of Britten onder de jurisdictie van het Europese Gerechtshof blijven vallen, worden opgeblazen tot principekwesties. Ook over de agenda bestaat onenigheid: de EU wil persé eerst een deelakkoord over de door het VK te betalen schadevergoeding, terwijl de Britten pas financieel over de brug willen komen als alles is beklonken.

Achter deze schermutselingen gaat aan beide kanten van de onderhandelingstafel een verkeerde instelling schuil. De uitspraak van Theresa May dat 'geen deal beter is dan een slechte deal' getuigt daarvan. De Brexiteers zullen moeten erkennen dat aan de kiezers valse beloften zijn gedaan. Het is ondenkbaar dat de Britten onbelemmerd kunnen blijven deelnemen aan de interne markt en tegelijkertijd de deur voor EU-ingezetenen kunnen dichtgooien.

Maar de EU-onderhandelaars mogen van de onderhandelingen ook geen strafexpeditie maken. Daarvoor is Groot-Brittannië als handels- en defensiepartner veel te belangrijk. Om de vaart erin te houden en snel zekerheid te bieden aan alle betrokkenen, moeten de onderhandelaars het wiel niet opnieuw willen uitvinden. Ze kunnen uitgaan van een standaardovereenkomst, bijvoorbeeld die tussen Noorwegen en de EU. Van daaruit kan men dan aanvullende afspraken maken. In elk geval zullen beide partijen snel uit de modus van de vechtscheiding moeten komen.

Lees verder over Brexit

Geen uitzondering voor Brexit-Nederlanders
Nederlanders die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven, moeten dan hun Nederlandse paspoort inleveren.

Tony Blair
Leiders van Europese landen zijn bereid om de Britten controle over immigratie te geven om daarmee Brexit te voorkomen. Dat heeft Tony Blair beweerd. Volgens de voormalige Labour-premier is er op het vasteland meer appetijt dan ooit om de EU te hervormen.

Irritatie in Brussel
De onderhandelingen over de Brexit zijn nog maar net begonnen of in Brussel groeit al de irritatie over de Britten. Ze komen niet af met hun voorstellen, het enige voorstel dat ze op tafel hebben gelegd schiet tekort en verder doen ze schamper over de rekening van de scheiding. Dat zei Michel Barnier, de Brexit-onderhandelaar voor de Europese Unie, woensdag.

Azen op EU-Geneesmiddelenbureau
Met de Brexit in aantocht moeten twee EU-agentschappen uit Londen verhuizen naar ergens op het vasteland. Voor het grootste lobbyt Nederland met als boodschap: welkom 900 medewerkers van het agentschap in Metropool Amsterdam!

Henk Kamp wil softe Brexit (+)
In tegenstelling tot Brussel en veel andere EU-landen, is Nederland voor een softe Brexit, zegt minister Kamp in een interview met de Volkskrant. Het is voor het eerst dat Nederland zo expliciet dat standpunt inneemt.

Rutte zoekt nieuwe vrienden (+)
Met het vertrek van de Britten verliest Nederland een natuurlijke bondgenoot binnen de EU. Een waar diplomatiek offensief moet voorkomen dat Parijs en Berlijn straks over Den Haag heen walsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden