Commentaar

Commentaar: Aan vrijhandel gaat de wereld niet ten onder

Het vrijhandelsverdrag is een lichtpuntje in een wereld van spelbrekers en toenemend mercantilisme.

Arnout Brouwers
null Beeld afp
Beeld afp

Te midden van alle instortende of afkalvende internationale instellingen, regels en afspraken, en ondanks de populistische golven die van links en rechts over het politieke theater klotsen - de ene keer tegen fantoomvluchtelingen en de andere keer tegen chloorkippen - is het onze volksvertegenwoordiging deze week gelukt een verstandig besluit te nemen: goedkeuring van CETA, het vrijhandelsverdrag met Canada.

Waar de rechtse angst voor het opgeven van soevereiniteit (internationale hoven!) zich mengt met de linkse angst voor de dictatuur van het grootkapitaal en 'het economisme', is de rede ver te zoeken. Het is waar Nigel Farage en Marine Le Pen Jesse Klaver ontmoeten. Toch is een luidruchtige monstercoalitie van linkse en rechtse activisten, milieuactivisten en vakbonden, die zich tegen het verdrag keerden, voorlopig verslagen. Voor zolang als het duurt, want het is heel wel mogelijk dat het verdrag in een of meer van de andere EU-lidstaten alsnog sneuvelt.

Dat rationele keuzes het in het politieke theater steeds vaker afleggen, komt deels doordat politici bang zijn ze in het openbaar te verdedigen. Dat verschijnsel heet kiezersangst, een bijproduct van het populisme. De ommezwaai van Hillary Clinton over het vrijhandelsverdrag TPP tussen de VS en enkele Aziatische landen is een recent voorbeeld.

Daar was ditmaal gelukkig geen sprake van: minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen pinde de tegenstanders vast met een argument dat niet eenvoudig weerlegd kan worden: bij de totstandkoming van CETA is geluisterd naar de bezwaren van tegenstanders. Het aangepaste verdrag kan de basis gaan vormen voor andere handelsovereenkomsten die veel verder gaan dan de klassieke handelsverdragen waarin vooral tariefmuren werden geslecht.

Helaas verkeren de mondiale handelsonderhandelingen al jarenlang in het slop. Dat is vooral voor de armste landen (waar activisten vroeger nog wel eens de straat voor opgingen) een slechte ontwikkeling. Maar in een wereld waarin steeds meer spelers lak hebben aan de oude spelregels en waarin het mercantilisme in opkomst is, zou het een gotspe zijn een handelsverdrag met heldere afspraken tussen grote democratische landen af te schieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden