Commando-acties VS fors opgevoerd na vondst Al Qaida-laptop

Amerikaanse commando's hebben de geheime aanvallen op commandanten van Al Qaida en de Taliban eind vorig jaar flink opgevoerd. De VS besloten hiertoe na de vondst in een Afghaans dorp van een laptop met informatie over operaties van Al Qaida. De inlichtingen zijn mogelijk net zo belangrijk als de informatie die in 2011 in het huis van Osama bin Laden werd gevonden.

Redactie
US Army Rangers, een elite-eenheid, zijn betrokken bij de commando-acties. Beeld US Army
US Army Rangers, een elite-eenheid, zijn betrokken bij de commando-acties.Beeld US Army

Dit meldt The New York Times vandaag. De gevoelige informatie werd aangetroffen na een inval in een huis waar een Al Qaida-leider, Abu Bara al-Kuwaiti, zich schuil hield. Op zijn laptop vonden de Amerikanen geheime informatie over operaties van Al Qaida in Afghanistan en Pakistan.

Zowel kopstukken van Al Qaida als van de Taliban werden in de maanden hierna het doelwit van Amerikaanse en Afghaanse commando-acties. Sinds begin dit jaar zijn de Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan grotendeels beëindigd. Wel gaat de jacht op vooral Al Qaida-kopstukken, in het bijzonder Ayman al-Zawahiri, gewoon door. Hij volgde Bin Laden op nadat Amerikaanse US Navy SEAL-commando's in 2011 de Al Qaida-leider hadden gedood in zijn schuilplaats in Pakistan.

Ayman al-Zawahiri,links, volgde Osama bin Laden op in 2011. Of gevoelige informatie over hem is gevonden op de laptop, is niet bekend. Beeld ap
Ayman al-Zawahiri,links, volgde Osama bin Laden op in 2011. Of gevoelige informatie over hem is gevonden op de laptop, is niet bekend.Beeld ap

Uitschakeling

Het Amerikaanse leger wil niet zeggen of in de laptop-bestanden een lijst is gevonden met cruciale informatie over commandanten en topfiguren van Al Qaida en de Taliban. Wel leidde de vondst onder andere tot de uitschakeling maandag van Mullah Abdul Rauf Khadim, een voormalige Taliban-commandant. Hij werd gedood bij een luchtaanval in Oost-Afghanistan.

Mullah Rauf verbleef jarenlang in de Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay. Hij sloot zich onlangs aan bij Islamitische Staat. De Taliban-voorman was sinds oktober, toen de laptop werd gevonden, het doelwit van diverse Amerikaanse acties. Hij wist echter steeds de dans te ontspringen.

Hoewel de Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan sinds begin dit jaar zijn beëindigd, gaat de jacht op Al Qaida-kopstukken gewoon door. Beeld US Army
Hoewel de Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan sinds begin dit jaar zijn beëindigd, gaat de jacht op Al Qaida-kopstukken gewoon door.Beeld US Army

Banden

De nachtelijke invallen, aldus Amerikaanse functionarissen, worden uitgevoerd door de elite-eenheid US Navy SEAL's, de CIA en Rangers-soldaten van de landmacht. Al-Kuwaiti, de eigenaar van de laptop, had volgens deskundigen nauwe banden met Al-Zawahiri. Of de CIA belangrijke informatie heeft gevonden over de Al Qaida-leider, over bijvoorbeeld zijn schuilplaats en medewerkers met wie hij in contact staat, is niet duidelijk.

Ook is onbekend of Al-Zawahiri het doelwit was van de commando-acties die sinds oktober sterk zijn opgevoerd. Al-Kuwaiti, wiens dood is bevestigd door de Afghaanse geheime dienst, stond in contact met de 'algemeen manager' van Al Qaida. Dit kopstuk, Atiyah Abd al-Rahman, werd in 2011 bij een Amerikaanse drone-aanval gedood. In een interview met het blad van Al Qaida in 2009, zei Al-Kuwaiti dat hij toegang had tot de documenten van de 'manager'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden