Comité

Het stond in een artikel over inperkingen van subsidies door het tweede kabinet-Balkenende: ook het Comité 4 en 5 mei moet vrezen voor haar subsidie (de Volkskrant, 30 juni)....

Zuidveen M.J.J. Willems

Het is een bekend gegeven dat in tijden van een teruglopende economie het zondebok-model door sommigen maar al te gauw uit de kast wordt gehaald om daarmee de bekende groeperingen in onze samenleving aan te duiden als de 'schuldigen'. Veilig en gemakkelijk, nietwaar. Zo was het in de jaren dertig en tachtig van de vorig eeuw.

Premier Balkenende had vorig jaar de mond vol over normen en waarden en dankt daaraan zelfs zijn huidige positie in het centrum van de macht, maar bezuinigt nu mogelijk het Comité 4 en 5 mei met wat pennenstreken weg. Juist in een tijd dat we haar zo hard nodig hebben. Wie zo met normen en waarden omgaat laat zien hoe diep deze gevoelens wérkelijk geworteld zijn; tot en met het niveau van een CDA-verkiezingsprogramma.

Voordat straks weer dagelijks gaat klinken dat 'alle buitenlanders het land uit moeten' en 'de werklozen wel kunnen maar gewoon niet willen' roep ik ieder weldenkend mens op verder te kijken dan de neus lang is, niet klaar te staan met oordelen en eerst eens wat verdieping in deze materie te consumeren. En voor wie toch de behoefte voelt een ander zomaar na te roepen, laat de tekst dan zijn 'bij de volgende verkiezingen denk ik beter na over wie mijn stem verdient'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden