Comité wil vervolging oud-militairen voor misdaden op Sulawesi

Het Comité Nederlandse Ereschulden wil dat twee Nederlandse oud-militairen worden vervolgd voor het begaan van misdaden tijdens Nederlandse acties in het zuiden van het Indonesische eiland Sulawesi. Het comité heeft daartoe mede namens zes Indonesische weduwen een verzoek ingediend bij de hoofdofficier van justitie in Arnhem, die over vervolging van militairen gaat.

Nederlandse troepen schepen in op de Holland-Amerika-lijn om naar Indonesië te reizen. Beeld ANP
Nederlandse troepen schepen in op de Holland-Amerika-lijn om naar Indonesië te reizen.Beeld ANP

Aanleiding voor het verzoek zijn uitzendingen van het tv-programma Altijd Wat, waarin de mannen verklaren misdaden te hebben begaan tegen de bevolking.

Een van de twee zei daarvan geen spijt te hebben, aldus het comité. De uitzendingen waren in februari en december. Het tweetal maakte deel uit van het Depot Speciale Troepen dat vanaf 1946 onder leiding van de omstreden commandant Raymond Westerling in Zuid-Sulawesi (destijds Zuid-Celebes) het Nederlandse gezag probeerde te herstellen.

Rawagede
Volgens voorzitter Jeffry Pondaag van het Indonesisch-Nederlandse comité vinden de weduwen het verzoek om vervolging een goed initiatief. Het comité diende in januari ook een aanklacht in tegen de nog levende Nederlandse militairen die betrokken waren bij het bloedbad in Rawagede op Java.

Daar heeft het OM nog niet op gereageerd, zei Pondaag vandaag.
Naar aanleiding van het tv-programma van de NCRV heeft het comité verder in een brief aan premier Mark Rutte gevraagd om openbaarmaking van een verslag over misdaden van Nederlandse militairen tegen Indonesische burgers. Volgens het programma heeft de toenmalige regering-Drees dat rapport geheim gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden