COMING - OUT ?

De vermoedelijk nieuwe burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, heeft zondag bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. Daardoor kon Bild Zeitung het niet meer onthullen....

Gijs Zandbergen

Wim de Bie, televisiemaker: 'In april 1983 zou er in Juinen een nieuwe weg worden geopend door de commissaris van de koningin, de heer Kwaadvlieg. Bij de erepoort werd Kwaadvlieg opgewacht door burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking. De commissaris kwam niet opdagen. Naar verluidt, omdat hij zich niet kon verenigen met het gegeven dat burgemeester Van der Vaart samenwoonde met zijn vriend Rob.

Zoiets is nu ondenkbaar, maar in 1983 was dat aanstootgevend. In het eindshot zie je Van der Vaart met Rob en Hekking met diens echtgenote Hennie eenzaam het beeld uit lopen.'

Joop Wijn, Tweede-Kamerlid namens het CDA: 'Homoseksualiteit en het vervullen van een publieke functie is toch volstrekt geen issue meer? En niet alleen niet in Nederland. Ik begrijp dat men in Duitsland de schouders erover ophaalt.

Net als een paar maanden geleden in Parijs. Daar was ook iets dergelijks met de beoogde burgemeester aan de hand. Het was van hetzelfde laken een pak: het interesseert niemand. Als iemand goede ideeën heeft en over kwaliteiten beschikt die hem voor de functie geknipt maken, speelt de seksuele voorkeur van de kandidaat geen rol. Daar wordt ook door niemand naar gevraagd. Het enige bijzondere is dat procentueel gezien homoseksualiteit minder voorkomt dan heteroseksualiteit. Nou ja, percentuele verschillen bestaan wel vaker.'

Roland Müller van boekhandel Prinz Eisenherz in Charlottenburg, Berlijn: 'Er wordt hier een vuile verkiezingsstrijd verwacht, omdat de coalitie tussen SPD en CDU na tien jaar door de SPD is verbroken. De kranten van de Springerpers lopen voorop en wilden de SPD-kandidaat Klaus Wowereit een hak zetten. Maar Wowereit heeft dat knap gepareerd door zondag openlijk te verklaren dat hij homoseksueel is.

Dat was daarom een uitstekende zet, omdat het beter is zelf het initiatief te nemen dan je te moeten verdedigen met de rug tegen de muur. Als gevolg van zijn bekentenis kon Bild Zeitung maandag niet anders meer doen dan schrijven wat Wowereit zelf al openbaar had gemaakt.

Dat heeft het nieuws gehaald. Dus in die zin speelt het wel, maar niet op de manier waarop het Springerconcern dat graag zou willen. Ik heb trouwens een beetje de indruk dat de kranten er meer van maken dan er in werkelijkheid aan de hand is.

Zelfs de serieuze pers schrijft er over, al doet die dat toch genuanceerder en beschouwender.'

Het Harvey Milk Institute in San Francisco, Californië: 'De Times heeft Harvey Milk een plaats gegeven in de tophonderd van de invloedrijkste mensen van de twintigste eeuw, naast bijvoorbeeld Charles Lindbergh, Muhammed Ali en Che Guevara. Dat zegt niet alles, maar je betekent dan toch wel wat.

Milk was de eerste homoseksuele man die voor zijn geaardheid uitkwam en werd gekozen in een bestuurlijke functie. Hij werd in 1977 supervisor van de wijk Castro in San Francisco. Dat heeft ruim een jaar geduurd. In november werd hij vermoord door een voormalig conservatief gemeenteraadslid, Dan White.

Toen White daarvoor vijf jaar gevangenisstraf kreeg, braken er rellen uit. Op 6 januari 1984 werd Dan White in het grootste geheim vrijgelaten. Hij kreeg tweehonderd dollar mee, als elke ex-gevangene en hij kreeg het advies niet naar San Francisco terug te keren.

Hij deed het toch. Hij pleegde zelfmoord op 21 oktober 1985.'

Mevrouw Thomas, diplomate van de ambassade van de Verenigde Staten in Luxemburg: 'Onze vorige ambassadeur James C. Hormel was openlijk homoseksueel. Nadat George W. Bush president was geworden, is hij op 1 januari weer vertrokken. Bij elkaar heeft Hormel hier anderhalf jaar gezeten. Dat is kort. Dat komt doordat een ambassadeursbenoeming een politieke benoeming is. Als de regering van kleur verandert, verandert de ambassadeur mee.

Dan zou je zeggen dat Hormel vier jaar had moeten aanblijven, maar hij is pas laat geïnstalleerd, doordat conservatieve leden van de senaat zijn benoeming lang hebben tegengehouden.

Of hij een goede ambassadeur is geweest en of zijn homoseksualiteit invloed op zijn functioneren heeft gehad, zeg ik niet. Had u anders verwacht?'

Eef Brouwers hoofddirecteur van de RVD in De Telegraaf van 14 februari 2001: 'Normaal gesproken doen wij geen uitspraken over het privé-leven van leden van het Koninklijk Huis. Laat staan wanneer het dan ook nog eens gaat over iemands seksuele geaardheid. Maar inderdaad is de prins dat hij iets zou zijn wat hij niet is, meer dan beu.

Laat ik het namens hem maar eens duidelijk stellen: prins Friso is niet homoseksueel, maar heteroseksueel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden