Comfortabel naar de wereldtitel

Vorige week het verslag over het Nederlandse juniorenteam dat in de tweede Wereld Jeugd Bridge Congres in Opatija de kwartfinale bereikte. Zo'n apotheose van een groot toernooi, een finale, je meten met de beste paren, is het doel van elke jonge bridger. Japan ging er in de kwartfinale na felle strijd aan, in de halve eindstrijd werd vrij gemakkelijk korte metten gemaakt met Frankrijk. Vrijdag 27 augustus traden Berend van den Bos-Joris van Lankveld en Gerbrand Hop-Aarnout Helmich aan tegen een Zuid-Amerikaans viertal voor de finale van dit WBF-kampioenschap.


Na een snelle voorsprong (48-23 in imps) sloegen de Nederlandse junioren een felle aanval van de tegenpartij vakkundig af en liepen ze langzaam maar zeker verder uit zodat het viertal in de slotzitting tamelijk comfortabel naar de wereldtitel freewheelde.


De openingskeuze in diagram 1 maakte een wereld van verschil uit.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


---1¿


pas2¿dblpas


3¿paspas3¿


paspaspas-


Helmich-Hop als oost-west jutten de tegenpartij goed met 3¿ op naar 3¿. West kwam met de singleton harten uit voor ¿A in oost die ¿6 (Lavinthal) naspeelde, getroefd in west. West negeerde het klaverensignaal en speelde ruiten voor ¿H in zuid. Maar gelukkig was oost ook in het bezit van ¿A zodat de tweede hartenintroever er wel kwam voor één down. Was dit een gevecht - 3¿ zit er met een overslag in - met als inzet één imp? Op de andere tafel een geheel andere kijk op dit spel:


westnoordoostzuid


---1SA


pas2¿dbl2¿


pas3¿pas4¿


paspasdblpas


paspas--


Na een 1SA-opening vonden Van Lankveld-Van den Bos de hartenfit snel en boden door naar de manche die oost met alle tophonneurs niet geloofde. Er was geen tegenspel denkbaar die het contract aan het wankelen kon brengen. West kwam uit met ruiten voor ¿A in zuid. De leider speelde ¿2 uit zuid, ¿10, ¿V en ¿A in oost. ¿A, ¿A en een ruiten maar zuid had ¿H zodat de door oost gewenste schoppenintroever niet kwam. De leider trok de troeven trok en incasseerde de schoppen voor tien slagen: +790 (+100 erbij) en +13 imps.


In diagram 2 nam Vrouwe Fortuna plaats op een Nederlandse schouder.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


---1¿


pas1¿pas1SA


pas3SApaspas


pas---


Het biedverloop identiek op beide tafels. Aan west de keuze van de uitkomst: ¿B of een kleine ruiten waren niet aantrekkelijk. Een klaveren in de openingskleur van oost?


Het lek van noord-zuid leek in harten. West koos voor een hartenuitkomst. Maar welke harten? Tegen Nederland kwam west uit met een kleine harten die naar ¿B in zuid liep. De leider dook een schoppen, in de hoop van de schoppen drie-drie verdeeld. Oost won ¿9 en speelde harten voor ¿A in west die harten vervolgde voor ¿H. Dat was de negende slag.


Voor Nederland kwam west ook uit met harten, maar wel met ¿V. De leider maakte ¿H in de dummy. Toen oost later aan slag kwam en harten inspeelde maakte west drie hartenslagen en de leider maar één.


Er was geen kans op een negende slag en (600+100) +12 imps voor Nederland.


Draai de harten om, ¿H in zuid en ¿B in noord en een kleine harten als uitkomst was de winnaar en ¿V fataal. De lijn tussen winst en verlies is soms akelig dun.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden