Profiel

Comeback Juppé zit die van Sarkozy dwars

Alain Juppé Ooit verguisd, nu is hij populairder dan Nicholas Sarkozy als rechtse presidentskandidaat.

Peter Giesen
Alain Juppé. Beeld reuters
Alain Juppé.Beeld reuters

Alain Juppé (68) is vaak verguisd als een koude vis, maar tegenwoordig is hij de populairste politicus van Frankrijk in de peilingen. De burgemeester van Bordeaux is de hoop van redelijk rechts, de man die Sarkozy van het presidentschap moet weerhouden. Sarkozy wordt door velen gezien als een agressieve demagoog die zijn beloften niet waarmaakt. Juppé geldt daarentegen als een milde pragmaticus, een oude vos die in staat zal zijn Frankrijk daadwerkelijk te hervormen.

Alain Juppé wil in 2017 president worden. Hij zou dan 71 jaar zijn. Dat is een groot voordeel, zeggen zijn aanhangers. Omdat hij niet is geïnteresseerd in een tweede termijn, kan hij breken met een slechte gewoonte van Franse presidenten: terugdeinzen voor impopulaire maatregelen uit angst hun herverkiezing in gevaar te brengen. Opmerkelijk is het wel: de vernieuwing wordt verwacht van iemand die als geen ander met de Franse politiek is vergroeid. In 1995 was hij ongekend impopulair als premier onder president Chirac. Met bezuinigingen op pensioenen en sociale zekerheid ontketende hij de grootste volksopstand sinds mei '68. Hij moest zijn plannen deels intrekken en verloor de verkiezingen. Juppé werd beschouwd als een briljante, maar arrogante technocraat die niets van het volk snapte.

In 2004 werd Juppé veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk wegens corruptie: als adjoint au maire (een soort wethouder) van Parijs had hij toegestaan dat partijleden aan een fictief baantje werden geholpen. Op kosten van de gemeente hielden zij zich de hele dag bezig met partijwerkzaamheden.

Maar in Frankrijk is politiek een baan voor het leven. Hoe hard je ook onderuit gaat, je duikt altijd weer ergens op. Juppé kon terugvallen op het burgemeesterschap van Bordeaux, een stad die onder zijn leiding is opgeknapt en opgebloeid.

Populair

Onlangs was Juppé hoofdgast in het politieke tv-programma Des Paroles et des Actes. Het was een bevestiging van zijn veranderde imago. Het koude, arrogante knapste jongetje van de klas was een gelouterde, verzoenende leider geworden. Zo anders dan Nicolas Sarkozy. De Juppémania is de spiegel van de weerzin tegen Sarkozy, schreef La Figaro.

Toch is Sarkozy het grote probleem voor Juppé. Onder alle kiezers is Juppé veel populairder dan Sarkozy. Maar als hij president wil worden, zal hij eerst de voorverkiezingen van de centrum-rechtse UMP moeten winnen. Onder UMP'ers heeft Sarkozy nog altijd een flinke voorsprong op Juppé: 52 tegen 33 procent.

Belangrijk is daarom de vraag hoe open de voorverkiezingen zullen zijn. Mogen alleen UMP-leden meestemmen of worden ze opengesteld voor iedereen, zoals bij de socialisten in 2011? In het eerste geval is Sarkozy favoriet, in het tweede geval Juppé. Pikant genoeg zal Sarkozy volgende week tot voorzitter van de UMP worden gekozen, waardoor hij een flinke invloed op de spelregels zal hebben.

Zaterdagavond sprak Juppé enkele woorden op een campagnebijeenkomst van Sarkozy in Bordeaux, Juppé's thuisstad. Hij benadrukte het belang van open voorverkiezingen. 'De UMP moet een zo groot mogelijke verzameling van centrum en rechts zijn', aldus Juppé. Hij werd uitgejouwd door de aanhangers van Sarkozy, zijn woorden gingen verloren in een massaal aangeheven 'Nicolas, Nicolas!'

'Je zult je voorverkiezingen hebben, het wordt een slachting', was het antwoord van Sarkozy.

De ervaren Alain Juppé weet hoe betrekkelijk de peilingen zijn. Raymond Barre, Edouard Balladur en Dominique Strauss-Kahn zijn nooit president geworden. 'Ik besef dat ik nog een lange weg te gaan heb. Ik bezie de peilingen met grote voorzichtigheid. Ooit brak ik records van impopulariteit', zegt hij. 'Het komt, het gaat.'

Eerder zei hij al: 'In de politiek is het nooit afgelopen met je. Kijk maar naar mij!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden