ComCom eindelijk op de beurs en Kuijten wordt nog rijker

Jan Kuijten heeft eindelijk een manier gevonden om zijn tweede computerbedrijf Computer Company naar de beurs te brengen, via het kleinere CSS....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ten langen leste heeft Jan Kuijten een beursnotering gevonden voor zijn tweede grote onderneming, Computer Company. De onderneming wordt ondergebracht bij de beursjongeling CSS. Kuijten zal onmiddellijk cashen: hij vangt rond 170 miljoen voor een deel van zijn bezit.

De beursgang van Computer Company heeft wel heel wat meer voeten in de aarde gehad dan Kuijtens eerste onderneming, Holec Computer Systems ofwel HCS. HCS ging moeiteloos naar de beurs, Kuijten werd moeiteloos schathemeltjerijk en HCS werd een van de grootste beursschandalen in Nederland.

Computer Company bleek de gang naar de beurs een stuk moeizamer. Stad en land liepen ze af, de managers van Computer Company. De eerste poging werd al in juni vorig jaar ondernomen. Jan Kuijten en zijn vriendje Jos Houben (directeur van CompCom, zoals Computer Company wordt afgekort) kondigden aan dat Computer Company een notering zou krijgen aan de Easdaq. Het bedrijf had toen nog een omzet van 311 miljoen gulden en werd een 'groothandel in computers en software' genoemd. De keuze viel op de Easdaq 'omdat ze daar de strengste regelgeving hebben', aldus Houben.

Maar Easdaq viel af, omdat die beurs nog niet goed genoeg was. Nasdaq zou het worden, meldde ComCom drie maanden later, met een slag om de arm: 'We gaan pas van start zodra we zeker weten dat professionele investeerders onze introductie tot een succes maken', zei een functionaris.

Die wilden blijkbaar niet, want in juni dit jaar verkocht Kuijten 10 procent van zijn aandelen aan de NPM. Bij die gelegenheid liet ComCom weten dat een notering op de Nasdaq niet meer in aanmerking kwam omdat de aandeelhouders dan 20 procent van hun belang zouden moeten verkopen.

Het zoeken ging verder. Kuijten en zijn vriendjes probeerden het nog even bij Copaco, een groothandel in computers die sinds vorig jaar ook een beursnotering heeft. Directeur J. Reijers van Copaco wil er niets over zeggen: 'Ik heb een vreselijk slecht geheugen.'

In februari dit jaar zou ABN Amro ComCom eindelijk naar de beurs brengen, gewoon, rechttoe rechtaan naar het Damrak. Maar in de voorbereidingen daarvoor bracht ABN Amro ComCom in gesprek met CSS, zo verhaalt CSS-directeur Jan Vlasveld. Daar had Kuijten beet. Maandagavond kwam het persbericht: ComCom fuseert met CSS. Eindelijk, zal Jan Kuijten hebben verzucht.

CSS koopt ComCom en betaalt met 9,15 miljoen eigen aandelen. Die waren maandag nog 52 gulden waard, maar sloten gisteren op 44,90 gulden. Met die koers komt de prijs van ComCom nog altijd op 411 miljoen gulden. Voor een bedrijf dat in een half jaar 10,5 miljoen verdient is dat niet gek: twintig maal de winst.

Analist J. Balt van effectenbank Stroeve vindt het maar niks. 'CSS had zich net een beetje aardig ontwikkeld van bodyshop (veredeld uitzendbureau; red.) tot een volwassen automatiseerder, en nu stappen ze weer in zoiets conjunctuurgevoeligs als de handel in hardware.' Want ComCom haalt rond 90 procent van zijn omzet uit de verkoop van hardware.

Directeur Jan Vlasveld van CSS en zijn mededirecteuren bezitten nu ruim 40 procent van de aandelen CSS, en na de fusie ongeveer 20 procent van de nieuwe combinatie. Vlasveld wil geen aandelen verkopen, 'want ik geloof erin'. De nieuwe onderneming wordt een overheersende partij in de verkoop van hard- en software en in dienstverlening bij midden- en kleinbedrijven in de Benelux, denkt hij. Samen met de efficiënt georganiseerde 'dozenschuiver' en kabellegger ComCom wordt computerbeheerder CSS een 'one stop shop voor het MKB', zegt hij.

Omdat CSS minder dan de helft van de nieuwe aandelen inbrengt, wordt dit bedrijf eigenlijk overgenomen door ComCom. Toch wil Vlasveld niet spreken van zo'n 'omgekeerde overname'. Dat blijkt onder andere uit het feit dat hijzelf de algemeen directeur wordt van de nieuwe combinatie die bovendien CSS blijft heten. 'En onze strategie wordt de strategie van het nieuwe bedrijf.'

Dat vooral CSS de taak op zich neemt om de fusie tot een goed einde te brengen, blijkt bovendien uit het feit dat Kuijten de helft van zijn aandelen gaat verkopen. Na de fusie zou hij zo'n 40 procent van de aandelen bezitten, maar de betrokken partijen hebben afgesproken dat niemand meer dan 20 procent zal bezitten. Daar is een oplossing voor. Vlasveld: 'Een aantal houders van 5-procentspakketten van CSS wil zijn belang niet laten verwateren. Die willen een deel van Kuijtens pakket overnemen.' Bij de huidige beurskoers zal Kuijten ongeveer 170 miljoen vangen.

Zijn resterende belang mag Kuijten voorlopig niet verkopen, ook niet indirect, anders gaat de koop niet door. Vlasveld: 'Nog altijd geldt: bij twijfel niet inhalen. Als we ons onzeker voelen, gaat het niet door.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden