Combineren de meeste Nederlanders twee banen voor hun plezier?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 80 procent van de mensen met twee of meer banen, doet dit niet voor het geld maar omdat ze het leuk vinden.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Administratief medewerker bij dag, ober bij nacht. Het is de Amerikaanse nachtmerrie die moonlighting heet: meerdere banen erop nahouden om überhaupt rond te komen. Ondanks de forse groei van het aantal Nederlanders dat twee of meer banen combineert, gaat die financiële noodzaak hier niet op, meldt NOS op 3: 80 procent van multi-jobbers doet het voor de leuk of zelfontplooiing, zou uit nieuw onderzoek blijken. Klop dat?

We pakken het oorspronkelijke onderzoek erbij, een nieuwe verkenning over combineerwerk van onder meer TNO. Dat blijkt zich op vrij degelijke cijfers te baseren, namelijk die van de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een jaarlijkse en uitgebreide peiling van TNO. En jawel, daar staat het: slechts 20 procent van de deeltijdcombineerders doet dat uit financiële noodzaak. De andere 80 procent dus niet.

Hier gaat het fout: die resterende 80 procent krijgt door de NOS automatisch het stempel 'leuk' en 'voor de ontwikkeling' als motivatie toegedicht. De werkelijkheid is weerbarstiger. Achter het percentage schuilt een heel scala aan verschillende redenen voor combineerwerk, blijkt uit de peiling. Sommige sparen er bijvoorbeeld mee voor iets extra's en ziet ruim 10 procent het als zekerheid voor de toekomst. Heel wat anders dus. Het percentage Nederlanders dat daadwerkelijk van de bijkomende afwisseling geniet, ligt volgens de NEA veel lager: iets van 15 procent. Slechts 20 procent doet het om zich te ontwikkelen.

Nuances

'Die 80 procent is inderdaad ongenuanceerd', zegt Luc Dorenbosch, hoofdonderzoeker van het nieuwe rapport over combineerwerk desgevraagd. 'Ik ben door de NOS op 3 erover geïnterviewd, maar ik baalde er wel van toen ik dat getal zag staan. Het punt van ons onderzoek is juist om nuances aan te brengen aan de redenen achter het combineren van banen, niet om dit soort extremen te verkondigen.'

De NOS heeft in een reactie laten weten het bericht aan te passen. Dat dan weer wel.

Oordeel

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden