Combinatiespel Ajax leidt tot verveling en nul doelpunten

Groot was het krachtsverschil tussen beide ploegen, werd vooraf verondersteld, maar met een ongewenste 0-0 trok Ajax zich gisteravond terug uit het Olympia-stadion van Bayern München....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

MÜNCHEN

Desondanks sprak hij naderhand van een 'heel goed resultaat'. Bayern reageerde opgelucht omdat een geseling was uitgebleven, en heeft op 19 april aan een gelijkspel mèt doelpunten voldoende om zich te plaatsen voor de finale.

Voor de belaagde Trapattoni was het daarom ditmaal prettig toeven in het stadion. Een nederlaag zou zonder twijfel een einde hebben gemaakt aan het regime van de Italiaan in München.

Trap heeft het zicht op de eindstrijd in Wenen nog niet uit het oog verloren. Als het zover mocht komen en in Amsterdam gelijk wordt gespeeld, wordt Bayern een finalist die dit seizoen in de Champions League slechts twee wedstrijden winnend heeft afgesloten.

Zover zal het niet komen, vermoedt Van Gaal. 'Ik zou niet weten hoe Bayern in Amsterdam een goal zal moeten maken.'

Omdat Frank de Boer een gele kaart kreeg, zijn tweede na de voorronden, leed Ajax een kleine nederlaag. De linkervleugelverdediger, die zich steeds vaker onderscheidt met vrije trappen, wordt geschorst voor één duel.

In de 53ste minuut maakte hij met een overtreding op de doorgebroken Zickler een einde aan een vlijmscherpe Duitse tegenstoot. Het was de enige gele kaart in een doodse wedstrijd, waarin het vuur slechts enkele malen ontbrandde.

Onvoorspelbaar was de uitslag niet: het duel riep herinneringen op aan twee eerdere uitwedstrijden van Ajax in de Champions League, in Wenen tegen Salzburg en in Split tegen Hajduk. Ook toen koesterde Ajax meestentijds balbezit, maar werd te voorzichtig en te bescheiden geopereerd en ontbrak het de ploeg aan daadkracht.

Het is in zulke wedstrijden dat het combinatiespel van Ajax tot verveling leidt. Slechts Rijkaard deed manmoedige pogingen de ban te breken, maar het ontbrak de onvermoeibare en veelvuldig ten aanval trekkende strijder aan steun. Het meest opvallend, vond ook Van Gaal, was het ondermaatse spel van Kanu en Litmanen. Ook over de voorzetten van Overmars was hij slecht te spreken.

Dat Ajax de toon zette van het duel was niet verrassend. In de eerste helft waren de Amsterdammers 63 procent van de speeltijd in het bezit van de bal, na rust zakte het percentage naar 62 procent.

Net zo veelzeggend was het dat Ajax twee maal op doel schoot en Bayern vier maal. In de tweede helft kreeg Zickler zelfs een grote kans om Ajax op achterstand te zetten. De aanvaller wachtte echter te lang en Ronald de Boer kon zich met een sliding in de baan van het schot werpen.

Van hetzelfde kaliber was de kans die Kanu voor rust had gekregen, na een lage voorzet van Overmars. De Nigeriaan meldde zich in de vijftiende minuut een fractie van een seconde te laat bij de tweede paal en schoot naast.

De Duitsers misten gisteravond de ribbenkast van hun ploeg en moesten zelfs hun derde doelman, Uwe Gospodarek, de verdediging laten leiden.

Beproefd werd de 22-jarige zelden; daarvoor speelde Ajax het spel in München onvoldoende geraffineerd. Dreigend doken in de eerste helft behalve Kanu alleen Litmanen (kopbal) en George (effectvol schot) voor hem op.

Zelden opwindend was de eerste helft, waarin Bayern zoals voorspeld een afwachtende houding aannam en Ajax gedoseerd ten aanval trok. De messen van de Duitsers, en dat was niet voorspeld, bleken ongeslepen te zijn.

Slechts negen overtredingen beging Bayern voor rust, inclusief vier handsballen. Pas in de negentiende minuut beging Nerlinger de eerste Duitse overtreding. Dertien maal werd Bayern door de capabele spelleider Cakar teruggefloten, tegen Ajax zestien maal.

Trainer Trapattoni had vooraf tomeloze agressie geëist, maar de jonge Duitse ploeg kon zich een bescheiden houding permitteren. Bovendien bleek Helmer een uiterst kundig corrector. Hij steunde de zwakke vleugelverdedigers Kuffour (tegen Overmars) en Ziege (George) voortreffelijk en hield samen met voorstopper Babbel spits Kanu in bedwang.

Vooral aanvallend wreekte zich bij Bayern het gebrek aan ervaring. Zonder Papin en Kostadinov waren de Duitsers machteloos. Omdat ook doelman Kahn, Matthäus en Frey ontbraken en voorstopper Kreuzer dinsdag geblesseerd raakte, zakte de gemiddelde leeftijd van het elftal gisteren veelzeggend genoeg onder de 24 jaar, naar 23,4.

Het cijfer bracht de personele problemen bij Bayern goed in kaart. Nog niet eerder kwam het dit seizoen voor dat de tegenstander van Ajax een jongere ploeg op de been bracht. De elf startende Ajacieden zorgden voor een moyenne van 24.

Maar veel groter was het verschil in ervaring. Het ontbrak Ajax echter aan voldoende dynamiek om de opponent in het eigen Olympia-stadion te kijk te zetten. In de tweede helft was het gelegenheidselftal van Bayern zelfs de betere ploeg, met libero Helmer, middenvelder Scholl en aanvaller Zickler als geïnspireerde animators.

In de Amsterdamse ploeg sloop een oud virus, nonchalance, en truttig balverlies schonk Bayern na rust een handjevol scoringsmogelijkheden. Het leidde op de tribunes tot hartstochtelijke spreekkoren. Ook de Beierse aanhang, onder wie tennisprof Boris Becker, had er geen rekening mee gehouden dat hun ploeg tegen Ajax zo makkelijk op de been zou blijven.

De hoop op méér dan een 0-0 werd in het eerste kwartier aangewakkerd door een viertal counters, zonder uitzondering opgezet door Helmer. Zickler, Scholl, Sutter en weer Zickler onderstreepten dat Ajax in de tweede helft zwak van start ging.

Toen de Amsterdammers de rijen weer sloten, werd het duel dat zo veel beloofde maar zo weinig schonk, weer saai en levenloos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden