Combinatie oude en nieuwe media is verrijkend

Een zaterdag uit het leven van een gebruiker van oude en nieuwe media: veel rust werd me niet gegund.

FRANK BOSCH IS INTERNIST/INTENSIVIST IN HET RIJNSTATE ZIEKENHUIS.

Berichtgeving rond het gebruik van sociale media varieert van 'het stompt ons allemaal vreselijk af, er worden geen boeken meer gelezen' tot 'Twitter en Facebook vervangen de traditionele nieuwsbronnen helemaal'.

De waarheid ligt natuurlijk helemaal niet in het midden, maar er bovenop. Sociale media kunnen de bestaande kennisbronnen aanvullen en maken nieuwe methoden van hulpverlening mogelijk. Vooral de mogelijkheid snel mensen te mobiliseren krijgt nog wat weinig aandacht. Om dat te illustreren een overzicht van mijn mediagebruik van zaterdag 22 maart.

Direct na het opstaan downloadde ik de Volkskrant en de NRC naar de iPad; na het ontbijt even de belangrijkste artikelen uit de Volkskrant lezen; om 08.45 uur kwam een vriendelijke man via www.peerby.com onze verticuteermachine lenen. Na achterlating van zijn rijbewijs laadde hij deze in de auto.

Vervolgens ging ik met onze dochter naar de open dag van de Rijksuniversiteit Nijmegen. Via de app konden wij zien waar we moesten zijn. Aldaar werd in klassieke collegevorm, afgewisseld met interactieve presentaties (in powerpoint en prezi) een goed overzicht gegeven van alle mogelijkheden om te studeren aan die universiteit. Natuurlijk werden ook veel websites genoemd voor nadere informatie.

Toen we weer thuis waren, werd de verticuteermachine teruggebracht met een zeer goede fles wijn als dank. Daarna nog een stuk in de Volkskrant lezen en beginnen in de NRC.

Tijdens het eten kwam er een sms'je binnen: 'Rijnstraat Velp: vermist sinds 18.00 uur: 80-jarige vrouw, blank, 170 lang, blauw vest, grijs haar, loopt erg snel, grote witte beer bij zich. Tips 112.' Na enig nadenken besloot ik gewoon door te eten. Velp Zuid is toch wat ver.

Ongetwijfeld hadden meer mensen deze melding ontvangen. Maar ja, veel rust werd me niet gegund. Een uur later kwam er een nieuwe melding: 'Afloopbericht Burgernet. Melding Rijnstraat Velp, vermissing 80-jarige vrouw. 5500 deelnemers. Helaas geen resultaat. Dank voor uw inzet.'

Of je daar nou gerust van wordt, weet ik niet. Gelukkig gaf de website van Burgernet later een uitgebreid verslag: 'Op zaterdag 22 maart werd om 21.00 uur gemeld dat een 80-jarige vrouw werd vermist vanuit een verpleeginrichting aan de Rijnstraat in Velp. De centralist van de politiemeldkamer startte om 21.30 uur een Burgernetactie. Er werd door veel politieagenten gezocht. Zij kwamen op straat ook Burgernetdeelnemers tegen. Ook supportersbegeleiders van Vitesse zijn na terugkomst uit Groningen spontaan mee gaan zoeken. De actie werd om 22.00 uur afgesloten. Er werd wel naar de vrouw doorgezocht. Rond 23.30 uur is de vrouw uit zichzelf weer teruggekomen.'

Dezelfde avond, nadat de NRC bijna uit was en ik House of Cards zat te kijken, kreeg ik een sms op mijn telefoon: HartslagNu OPROEP, ga direct naar het slachtoffer op adres ... Daarbij zat het adres en een link naar de app van googlemaps op mijn telefoon waardoor ik direct kon zien hoe ik moest fietsen.

Even twijfelen (hoeveel heb ik gedronken?), maar eigenlijk meteen op de fiets gesprongen en naar het opgegeven adres gereden. Daar waren twee ambulancebroeders al bezig te reanimeren. Met hen taken verdeeld, met de defibrillator het ventrikelfibrilleren beëindigd, de luchtweg gezekerd, de noodzakelijke infusen aangelegd en met andere hulpverleners de patiënt gestabiliseerd en in de ambulance gelegd.

Thuisgekomen onze wel heel sociale dag geëvalueerd. Door de combinatie van oude en nieuwe media is ons leven zeker verrijkt. De krant voor goede achtergrondartikelen, de nieuwe media voor nieuwe contacten, nieuwe manieren van spullen en informatie delen en nieuwe manieren om elkaar bij te staan op het moment van ziekte. Natuurlijk komen alarmen via je smartphone ook binnen en moet je af en toe weer twijfelen wat je moet doen, maar dat onderscheidend vermogen moet je nu eenmaal hebben.

Nadere informatie:

www.peerby.nl Leen spullen van mensen in je buurt; goed voor je portemonnee, je buurt en het milieu.

www.burgernet.nl Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt; bijna 1,5 miljoen deelnemers. www.hartslagnu.nl In 2013 4.176 oproepen, waarbij 74.307 mensen werden opgeroepen. Deze versnelde manier van hulpverleners betrekken bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is waarschijnlijk een van de belangrijke factoren in de steeds verder verbeterende prognose.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden