Combimeubel

Met de Unit4 kun je de ene dag in een zitkuil zitten en de volgende dag op de kast bivakkeren....

Uitvinders en ontwerpers lijken vaak geobsedeerd door één doel: combineren. Hoe meer een apparaat kan, hoe beter het is. En niet alleen apparaten, ook de doodgewoonste huiselijke dingen, zoals tabletten voor de afwasmachine (glansspoelmiddel en ontkalker incluis) of doucheschuim (tevens shampoo en als je geluk hebt ook nog crèmespoeling).

Vreemd dat het kennelijk moeilijk is gecombineerde meubelstukken aan de man te brengen, hoewel een zit-slaapbank ver komt. Maar het futuristische kruip-, lig- en zitmeubel van de Deense ontwerper Verner Panton - bedacht in de swinging sixties - lijkt gedoemd een museumstuk te blijven. Onlangs kwam ik het gevaarte weer eens tegen in een winkel, en hoewel het spetterde van kleuren en vormen, dacht ik los van de forse prijsstelling: wat moet je er mee? En welke woonkamer is berekend op zo'n ruimte vretend meubelstuk, waarin je als het ware in een cocon kunt wegkruipen? Kinderen, die zich over dergelijke praktische bezwaren niet het hoofd breken, worden daarentegen onmiddellijk gegrepen door Pan tons sculptuur. Ze stormen erop af en gebruiken het als klimobject. Waarna de vraag: toe, waarom kopen we dit niet? Antwoord: omdat je er de buren moeilijk in kunt ontvangen.

Is dat ook het lot van Unit4, een combi-meubel van de jonge ontwerpers Harald Duerink en Je roen Eissen? Galerie In termezzo in Dordrecht vraagt de bezoekers uitdrukkelijk 'plaats te nemen' in Unit4 - dat klinkt al heel wat rustiger dan de stormloop op Pan tons meubelstuk. Unit4 oogt ook een stuk rustiger, het mist de organische, bijna embryonale zitvormen die Pan ton voorstelde. Het is eerder een stapeling van rechthoeken en kubussen die samen een ruimtelijk object vormen, verlichting inbegrepen.

Verregaand is Unit4 wel: het wil muur en vloer integreren in een object. Daarmee wordt geappelleerd aan een diep verlangen bij de hedendaagse bewoner, die weleens van interieur wil veranderen maar beperkt wordt door zijn voorraad. Geen mens die in staat is voor een week zijn kamer volledig anders in te richten, van strak modern naar gestoffeerd Engels bijvoorbeeld. Duerink en Eissen denken dat Unit4 de gebruikers daartoe wel kan verleiden. Nu eens bivakkeer je in een zitkuil, dan weer zit je boven op de - ook in het meubelcomplex verwerkt - kast.

Met uitzondering van kast en zitelement die bekleed zijn met skai, is de hele Unit4 gestoffeerd. Angstaanjagend wit of gebroken wit. Dat is de val onder het ontwerp, want er hoeft maar een vlek in de strak geregisseerde compositie te ontstaan, en het effect is weg, of op zijn minst bezoedeld. Zou dat het euvel van het combimeubel zijn? Alle delen vormen samen wel een geheel, maar een geheel leidt nog niet naar het ultieme geluk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden