Columnistenjacht .........................................................................................................................................................................................

PAUL ONKENHOUT

Titel: Weekendje weg

Van: Franca Corthals

Mijn man had vouchers - voor twee hotelovernachtingen in een familiehotel in Valkenburg. Het regende onderweg, maar het werd steeds lichter richting Limburg. Dat stemde vrolijk.

In het hotel werden we welkom geheten door een chagrijnig kijkende vrouw met overgewicht en vet haar. Nou - welkom, ze vroeg om de vouchers en zei dat we elk nog 2 euro per nacht verschuldigd waren, dat de buitendeur om 23.00 uur dichtging en dan ook de lift niet meer werkte. Ik ben slecht ter been.

Ze overhandigde me twee sleutels, een met een zwart, de ander met een blauw kapje, voor de buitendeur en de kamerdeur. Ik vroeg welke voor wat was, maar dat wist ze niet. 'Moet je even uitproberen', zei ze.

We stapten de lift in en ik zag dat in de gebladderde verf KUT was gekrast. Gewoon een verveelde puber of een gefrustreerde gast?

STOP

Sterk begin, dat in de eerste plaats, ondanks het overbodige gedachtestreepje in de openingszin. Het ritme is goed en de korte zinnen waarmee de eerste twee alinea's worden afgesloten - 'Dat stemde vrolijk' en 'Ik ben slecht ter been' - houden de snelheid er lekker in.

Zeer te spreken is de jury ook over de introductie van de chagrijnig kijkende vrouw met overgewicht en vet haar. Het is duidelijk, dit weekendje weg zou wel eens zwaar tegen kunnen gaan vallen. Altijd goed voor een column, ellende.

Desondanks drukte de jury op de stopknop. De ontdekking van het woord 'KUT' wordt tenietgedaan door de zin over de vermoedelijke dader. Dat hadden we zelf ook kunnen verzinnen. Tip van de dag: laat ruimte voor twijfel en prikkel de fantasie van de lezer. Niet te veel uitleggen en voorkauwen.

Ook de afronding is wat slap. Wellicht was het beter geweest om de laatste zin weg te halen. Mijn man sloot de kamer af met de zwarte sleutel. Op de sleutel stond: 'Do not duplicate'. Ik dacht: wie zou dat in godsnaam willen?

Desondanks belonen we Franca Corthals met een aanmoedigingspremie van 50 euro, genoeg voor een upgrade van haar volgende hotel.

250 woorden, didu@volkskrant.nl, jackpot slinkt met 50 = 297 euro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden