Columnistenjacht

CHRIS BUUR

Titel: Bonobo

Van: Leon Dao

Onderhavig stukje is een experiment. U wordt uitgenodigd om als toeschouwer bij dit experiment aanwezig te zijn. Er ligt een belang op u te wachten, dus hou nog even vol.

STOP

Beetje flauw van ons, om juist op dit punt af te haken. Dao houdt de lezer een wortel voor ('denk aan het u beloofde belang', schrijft hij verderop) en wij trapten daar gewoon in. Dat kunnen we wel waarderen, schrijvers die alles uit de kast trekken om de lezer het stukje door te sleuren.

Ook leuk: het nerdgehalte. We merken echt dat de ingestuurde columns gemiddeld beter worden; er zit er zelfs een bij waar we nog over dubben of die niet zou moeten winnen, in al zijn eenvoud, dus die bewaren we nog even. Die verbetering is misschien te danken aan het oplopende prijzengeld, maar beslist ook aan ons gedegen commentaar, dank u. Want DIDU leest steeds vaker bijdragen waarin iets redelijk origineels wordt geobserveerd, of waarin de schrijver echt iets wil beweren, anders dan 'ik zat in de trein en had een licht teleurstellende erotische ervaring die ik nu nodeloos omslachtig opschrijf'.

Binnen die intellectuele geldingsdrang ontwaren we een subgenre: de nerdcolumn. Lekker wijsneuzige stellingen, op een lekker wijsneuzige manier opgeschreven. Zoals ook Bonobo.

Dan nu de kritiek. Eigenlijk hadden we al na het woord 'Onderhavig' moeten ophouden. Grappig bedoeld archaïsch of ambtelijk taalgebruik is stierlijk vervelend; niet doen, of let op zijn minst op de dosering. Zoals 'supermarkt' heus niet minder leuk is dan 'plaatselijke supermarkt'. Dat 'plaatselijk' is wat we noemen een grappigheidsstoplap. Blèch!

Dan: zo'n eerste alinea schept extreem hoge verwachtingen. De stelling 'Apple ontwijkt belasting en is dus niet empatisch, ergo fout; ik wil dat de lezer wat aan dit stukje heeft, ben dus wel empatisch en wel goed' is dan gewoon te mager. Ook als het genoemde experiment behelst dat dit dan ook weer empathie bij de lezer moet oproepen. Spread the empathy! We kunnen deze boodschap verkeerd begrepen hebben, maar dan moet de schrijver maar duidelijker zijn.

Wel glorieus geprobeerd.

Alle inzenders (behalve één) tot en met 22 mei zijn afgewezen. Volgende week staat de jackpot op 125 euro. Stuur 250 woorden naar didu@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden