Column

'Columnisten kunnen alleen bestaan bij de gratie van hun lezers dus ik dank u'

Malou van Hintum neemt afscheid van Volkskrant.nl en zegt 'dankjewel' en 'tot gauw' tegen haar lezers. 'En wat ik zo leuk vind: u praatte van het begin af aan terug.'

Beeld thinkstock

Zo, beste lezers. Dit is mijn laatste column voor volkskrant.nl. Op de kop af zes jaar heeft de Volkskrant mij de gelegenheid gegeven om wekelijks digitaal mijn fascinatie en opwinding over allerhande zaken via mijn columns met u te delen. Ik schreef er zo'n 300. En wat ik zo leuk vind: u praatte van het begin af aan terug. Precies de reden waarom ik zo gehecht was (en ben) aan een digitaal platform. Want je kunt je ei leggen en dan weglopen en niet meer omkijken, maar dat is niet interessant. Interessant is, wat u ervan vindt.

U maakte het me niet altijd gemakkelijk. Soms las u alleen de kop en had u uw mening dan al klaar; soms bekende u dat ook ruiterlijk. Sommigen van u gebruikten stevige taal om me erop te wijzen dat ik in hun visie kolder verkocht, anderen maakten me verlegen met hun complimenten, die ook weleens te veel van het goede waren. Ik vond het leuk, leerzaam, en soms zelfs lief.

Betrokken
Wat uw reacties me duidelijk maakten, is dat veel Nederlanders betrokken mensen zijn. Mensen die het lang niet altijd met elkaar eens zijn en die de moeite nemen om zich daar druk over te maken. Dat is belangrijk. Wie het scherm openklapt om zuur of zoet op te tikken, laat zich raken. Die is niet blasé of ingedut; twee eigenschappen die de dood in de pot zijn voor een levende democratie.

Beeld thinkstock

Columnisten kunnen alleen bestaan bij de gratie van hun lezers. Word je niet gelezen, dan besta je niet. Wat dat betreft heb ik weinig te klagen gehad, en daarvoor wil ik 'dankjewel' tegen u zeggen. Dankjewel voor de duizenden likes, en dankjewel tienduizenden lezers die het, in de enorme informatiestroom die dagelijks tot jullie komt, de moeite waard vonden om mijn columns eruit te pikken en te lezen.

Papier
Straks vindt u op mijn plek, en op die van al die andere vk-online-columnisten, de columnisten uit de papieren Volkskrant. Het was zij, of wij. Het is zij geworden. Natuurlijk vind ik dat jammer, maar ach, ik treur er niet om. De digitale wereld is groot, en er zijn meer mooie plekken om te schrijven en van u te horen.

Vanaf volgende week kunt u elke maandagmiddag een column van mij vinden bij The Post Online. De wereld draait doorrrrrr, zegt Matthijs van Nieuwkerk. Mijn wereld en mijn winkel ook.

Tot daar, tot dan!

Malou van Hintum was columnist voor Volkskrant.nl. Dit is haar laatste column.
@malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden