Columnist en schrijver Martin Bril overleden

Schrijver overlijdt thuis, in Amsterdam, op 49-jarige leeftijd...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM In zijn woning in Amsterdam is woensdag aan het begin van de avond de schrijver en columnist Martin Bril overleden. Hij is 49 jaar geworden.

Bril schreef sinds oktober 2001 dagelijkse veelgelezen columns in de Volkskrant, jarenlang op de pagina de Voorkant en ’s zaterdags in het magazine, de laatste weken op de voorpagina. Hij schreef verhalend proza over het hedendaagse Holland en zijn eigen omgeving, en gaf zich daarbij graag over aan zijdelingse bespiegelingen.

Eerder publiceerde Bril onder andere columns voor Het Parool (over Amsterdam) en Vrij Nederland (over popmuziek, en het later voor tv verfilmde feuilleton Evelien). Veel van zijn stukken werden gebundeld in (vaak thematische) boekvorm.

Bril studeerde filosofie en bracht korte tijd door aan de Filmacademie. In de jaren tachtig vormde hij een schrijversduo met Dirk van Weelden. Samen publiceerden zij de romans Arbeidsvitaminen en Piano en gitaar.

In 1997 ontving hij de Pop Pers Prijs voor zijn stukken over popmuziek. In 2006 was hij de opsteller van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Afgelopen dinsdag werd Bril nog de Bob den Uyl-prijs toegekend, een prijs voor reisliteratuur en -journalistiek, voor zijn boek De kleine keizer, over Napoleon. De uitreiking kon hij door ziekte niet meer bijwonen.

Bril kampte acht jaar eerder met darmkanker. Daarvan herstelde hij, maar vorig jaar sloeg kanker opnieuw toe.

Pagina 2

De oppervlakte was diep genoegEr is een condoleanceregister geopend: vk.nl/martinbril

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden