Columbine-herdenking sober als altijd

Evenals voorgaande jaren kende de herdenking van de schietpartij op de Amerikaanse school Columbine High, in een voorstad van Denver, Colorado, een zeer sober karakter....

ANP

De school bleef zoals de afgelopen acht jaar gebruikelijk is, de hele dag gesloten. Nabestaanden en slachtoffers verwerken op hun eigen manier de tragedie die er op die bewuste dag in 1999 plaatshad. Om tien uur lokale tijd werden kerkklokken geluid en namen mensen mede op verzoek van de gouverneur van Colorado stilte in acht voor de slachtoffers van Columbine maar tegelijkertijd ook voor die van Blacksburg, Virginia. Een schutter doodde daar maandag 32 mensen in een wilde schietpartij.

Sean Graves, die door zes kogels werd geraakt maar de schietpartij op miraculeuze wijze overleefde, steekt zoals elk jaar op de plek waar hij werd neergeschoten een sigaar op ter nagedachtenis aan zijn schoolgenoot Daniel Rohrbough. Anderen hebben een lunch met ouders die kinderen verloren in het drama of gaan naar het theater, meldde de krant Denver Post voorafgaand aan de herdenking.

De schietpartij van maandag op de campus van de universiteit Virginia Tech in Blacksburg en de uitgebreide media-aandacht maakte bij velen in de voorstad van Denver veel los. ‘Het nam me mee terug, naar sommige emoties die ik die dag voelde. Eerst voelde ik me misselijk . Ik maakte ineens door wat er gebeurde op Columbine High school’, aldus het schoolhoofd in Colorado. Sean Graves werd eveneens ziek toen hij hoorde dat het dodental in Blacksburg tot 32 was gestegen.

De video-opnames die Cho Seung-hui naar de zender NBC stuurde en waarin hij Eric Harris en Dylan Klebold tot martelaar verhief, heeft de gemoederen verhit. ‘Het maakt me kwaad dat ze - nadat ze zo veel mensen zo veel hebben afgenomen - krijgen wat ze wilden bereiken’, aldus Graves tegen de krant Denver Post over de bewieroking van Harris en Klebold door Cho.

Andere overlevenden en nabestaanden hebben troostende woorden voor de nabestaanden en overlevenden van Virginia Tech. ‘Natuurlijk is hun vreugde gestolen, tenminste voor een tijdje, hopelijk kunnen ze vreugde putten uit de goede herinneringen die ze hebben aan de persoon’, aldus de broer van een van de omgekomen scholieren van Columbine.

Waarschuwende geluiden komen er ook uit Colorado voor de mensen in Blacksburg. ‘Ze hebben nog geen idee wat hen is overkomen. Ze zijn nu in een shock en getraumatiseerd. Het zal weken, maanden en misschien wel jaren duren voordat ze worden getroffen door de impact van de gebeurtenissen van maandag’, aldus de moeder van een van de slachtoffers in 1999.

Op de twaalfde verjaardag van de bomaanslag op een federaal gebouw in Oklahoma City werd eveneens aandacht besteed aan de gebeurtenissen van maandag. ‘De mensen van Oklahoma City werden een model voor compassie en kracht die ons er overheen hielpen na 11 september 2001 en die de mensen van Virginia Tech zullen helpen door de verschrikkingen heen te komen waar ze nu doorheen moeten’, zei presidentskandidaat Rudolph Giuliani donderdag tijdens de plechtigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden