Colombia terug aan het front

HOEI - Wielrennen


Waalse Pijl


Het Colombiaanse wielrennen herleeft op de Europese wegen en dat is woensdagmorgen goed te horen in het Belgische stadje Binche. 'Viva Colombia', roepen de toeschouwers wanneer het gelijknamige team zich meldt voor de start van de Waalse Pijl.


's Middags aan de finish kan het Colombiaanse wielrennen zelfs springlevend worden genoemd. Met de armen om elkaars schouders geslagen passeren Carlos Betancur en Sergio Henao de katholieke kerk bovenop de Muur van Hoei. Ze zijn het vleesgeworden bewijs van die stelling met respectievelijk een derde en tweede plaats.


Voor wielerliefhebbers van zekere leeftijd roept de revival van de coureurs uit Zuid-Amerika zoete herinneringen op. Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw deden de Colombianen zich ook al zo gelden in de bakermat van het wielrennen.


Opeens luisterden rit- en rondewinnaars naar namen als Lucho Herrera en Fabio Parra. Ze legden het peloton hun wil op in bergritten. Ze hadden zachtaardige gezichten en slaperige ogen. Hun huidskleur was de verwezenlijking van het begrip koffiebruin.


Vooral Herrera was in zijn machtsvertoon onverbiddelijk. Twee keer won hij de bergtrui in de Tour de France. In 1987 waren zijn klimmerskwaliteiten zelfs goed genoeg voor de eindzege in de Vuelta. Het mooist van alles was zijn raadselachtige koosnaam: 'de kleine tuinman'.


De Colombianen maakten destijds de oversteek met geld van Café de Colombia, een samenwerkingsverband van koffietelers. De nationale kleurencombinatie blauw-rood-geel keerde terug in het shirt. Dat doet het nu opnieuw bij Team Colombia, ook een team dat geheel uit Colombiaanse wielrenners bestaat.


Nu is de nationale overheid de financier en de Italiaan Claudio Corti was de bedenker. 'Dankzij mijn goede contacten met de minister van Sport', voegt hij er in één adem aan toe.


Corti is een veteraan in het wielrennen en had als ploegleider onverwacht succes met Maurico Soler, een Colombiaan die vorig jaar zijn loopbaan beeindigde wegens een zware val.


Soler was, net als Santiago Botero, zo'n individueel talent dat in Europa kwam bovendrijven. Voor de rest was de aanvoer uit het meest wielergekke land in Zuid-Amerika gestokt.


Daarom reisde Corti naar Colombia. Zijn voorstel luidde een kweekvijver in Europa aan te leggen. Van Colombiaanse talenten kon een ploeg worden gevormd, zodat het gewenningsproces aan de Europese manier van wielrennen in gezamenlijkheid kon worden afgelegd.


Die kweekvijver kwam er twee jaar geleden en ligt uiteraard in Italië. Claudio Corti heeft als het ware zijn eigen firma gecreëerd. Nu ziet hij in Binche met zichtbaar genoegen toe hoe de fietsen in elkaar worden gezet en zijn coureurs zich naar het startpodium haasten.


Team Colombia ligt, zoveel is duidelijk, op koers. Het eerste hoogtepunt volgt volgende maand met deelname aan de Ronde van Italië. Corti: 'Dat wordt heel wat voor de jongens, hun eerste grote koers in Europa.'


De 28-jarige Dalivier Ospina, startnummer 201, is met 27 jaar een veteraan in de ploeg. Hij was 10 jaar oud toen in 1995 het WK in zijn land werd gehouden. Vanaf dat moment lag zijn toekomst vast.


'Wielrennen is bij ons altijd een populaire sport gebleven', zegt Ospina. Hij beoefent die sport in de rol van knecht, woensdag in dienst van Robinson Chalapud. Maar Ospina doet het met alle liefde. 'We hebben een leuke ploeg en het is een feest om hier te mogen fietsen.'


Dertig jaar geleden bestond de enige kwaliteit van het Colombiaanse wielrennen uit klimmen. Deze generatie is veelzijdiger, zegt Corti: 'We hebben ook twee sprinters in huis, maar die jongens kunnen ook klimmen. Anders begin je daar niet eens aan fietsen. Iemand als Cavendish had in Colombia voor een andere sport gekozen.'


Met twaalf deelnemers doen de Colombianen nauwelijks onder voor Nederland in het deelnemersveld. Buiten de acht staatsrenners staan er ook nog eens een paar kanshebbers aan de start als bewijs van de Colombiaanse slagkracht.


Bij Movistar is Nairo Quintana, in de schaduw van kopman Valverde, een mogelijke winnaar van de Waalse Pijl. Hij won eerder dit jaar de Ronde van Baskenland.


Sky heeft in Sergio Henao en Rigoberto Uran Uran twee ijzers in het vuur. De laatste is de vaandeldrager van deze nieuwe generatie van wielrenners uit Colombia. De 26-jarige Uran fietst al sinds z'n 19de in het Europese peloton.


De Britse ploeg is zuinig op de twee. Ploegleider Nicolas Portal in de Waalse krant La Dernière Heure: 'Het zijn twee geweldige coureurs. Hun Engels laat te wensen over, maar door hun goede karakter passen ze zich prima aan.'


Henao heeft nog wel iets van het onbesuisde dat het Colombiaanse wielrennen kenmerkt. 'Hij moet zijn krachten nog wat beter verdelen.'


In de beslissende beklimming van de Muur waagt Carlos Bentacur, een Colombiaan in Franse dienst, als eerste zijn kans. 200 meter voor de finish strandt zijn solo echter.


De teleurstelling is voor de streep al vergeten. Samen met landgenoot Henao viert hij een Colombiaans feestje op de Muur van Hoei.


205 kilometer duurde de Waalse Pijl en daarvan waren 204 niet meer dan voorspel. Zoals zo vaak in deze wedstrijd viel de beslissing in de laatste kilometer waarvan de top bovenop de Muur van Hoei ligt.


In de Spanjaard Dani Moreno kreeg de 77ste editie woensdag een verrassende winnaar. Normaal gesproken rijdt Moreno in dienst van landgenoot Rodriguez. Maar die was door zijn val in de Amstel Gold Race minder sterk. Alle kanshebbers hadden hun koers afgestemd op de Waalse favoriet Philippe Gilbert. De Belg viel in de steile beklimming praktisch stil. Hij moest genoegen nemen met de vijftiende plek. Ook de krachten van Peter Sagan schoten tekort, zodat de 31-jarige Moreno zijn eerste grote zege kon boeken. Gilbert: 'Jammer dat ik het niet kon afmaken, maar hier wint altijd de sterkste.' Bij de vrouwen won Marianne Vos voor de vijfde keer in haar loopbaan de koers. 'Het klinkt raar, maar iedere keer als ik win, voelt dat weer als nieuw.'


Moreno grijpt kans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden