Colombia en FARC-rebellen tekenen historische wapenstilstand

Na ruim een halve eeuw bloedvergieten, hebben de linkse guerrillabeweging FARC en de Colombiaanse regering vanavond een staakt-het-vuren afgekondigd. Met deze historische doorbraak staat niets een vredesverdrag nog in de weg.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos schudt de hand van de FARC-leider Rodrigo Londono. Achter het duo staat de Cubaanse president Raul Castro. Beeld reuters
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos schudt de hand van de FARC-leider Rodrigo Londono. Achter het duo staat de Cubaanse president Raul Castro.Beeld reuters

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is donderdag naar Havana, Cuba afgereisd om aldaar zijn handtekening te zetten onder het staakt-het-vuren. Hij schudde daarna de hand van FARC-leider Timoleón Timochenko. De heren werden daarbij toegejuicht door onder meer Verenigde Naties-baas Ban Ki-Moon en verschillende regionale staatshoofden. Ook Raul Castro, de Cubaanse president, juicht het duo toe.

Grote doorbraak

Beide partijen vierden het nieuws als een grote doorbraak, schreef onze correspondent Marjolein van de Water woensdag. 'Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk voor Colombia', aldus Tanja Nijmeijer, de Nederlandse vrouw die zich veertien jaar geleden aansloot bij de FARC en nu onderdeel uitmaakt van de vredesdelegatie in Havana. 'Morgen zal een grote dag zijn', twitterde president Santos op woensdag. Hij noemde de vrede in Colombia 'een droom die werkelijkheid begint te worden'.

Naast de overeenstemming over een wapenstilstand en het ontwapeningsproces zijn afspraken gemaakt over het uitbannen van paramilitairen en andere criminele organisaties die een bedreiging kunnen vormen voor de guerrillero's en het vredesverdrag. Dat was een halszaak voor de guerrillastrijders, die vrezen voor hun veiligheid nadat ze hun wapens hebben neergelegd.

Op bezoek bij FARC

Na ruim een halve eeuw oorlog bereiden de rebellen van de Colombiaanse FARC zich in hun kampen voor op een nieuw leven. 'Voor ons is vrede een nieuwe fase in de strijd.' (+)

Heikel punt

De Verenigde Naties gaan toezien op de implementatie van het verdrag, maar hoe en hoelang precies, ook dat is nog onduidelijk. Voor de FARC is dat een heikel punt, zij vrezen voor herhaling van taferelen uit de jaren tachtig, toen paramilitairen duizenden leden van een aan de FARC gelieerde politieke partij vermoordden. 'Ik hoop dat de internationale gemeenschap ook na het stilleggen van de wapens actief blijft toezien op de mensenrechtensituatie in Colombia', aldus Nijmeijer.

De kans is weliswaar groot dat deze zomer de vrede wordt getekend, daarmee zijn de problemen in Colombia niet van de baan. De regering is nog altijd in oorlog met de ELN, een veel kleinere eveneens linkse guerrillabeweging. Het land wordt bovendien gekenmerkt door extreme ongelijkheid en heeft zo'n zeven miljoen interne vluchtelingen die veelal in erbarmelijke omstandigheden leven. De wederopbouw en verzoening zullen lange, moeizame processen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden