College

Het was Twan Huys toch maar mooi gelukt advocaat Bram Moszkowicz te strikken voor zijn programma College Tour. Een goed idee, want de strafpleiter is verdacht moeilijk te verleiden tot een optredentje op televisie.


Daarom natuurlijk ook was de collegezaal afgeladen met vijfhonderd studenten. Het hadden er makkelijk twee- of driemaal zo veel kunnen zijn, vertelde Twan Huys. Zijn gast keek ontspannen de zaal in, het paarse overhemd zo'n 25 centimeter geopend.


Het was een levendig college, van een gastdocent die zelf ooit een 'timide en luie' student was. 'Als ik het met een zesje kon doen, dacht ik: waarom zou ik een 7 halen?'


Maar inhoudelijk was het niet interessanter dan eerdere interviews met hem. Wie vorig jaar Coen Verbraaks serie Kijken in de ziel had gezien, werd nauwelijks wijzer.


Vermakelijk was wel de typische Moszko-speak. Het ging over oorlogsmisdadiger Pieter Menten, die Brams vader ooit een miljoen gulden bood voor zijn verdediging. Uit de cursus Zelf Mosczkowicz worden. Twan: 'Een zieke geest.'


Bram: 'Ik hoor het u zeggen.'


Toch was het ook een onthullend college. Dat kwam door de andere Bram, de immer beheerste strafpleiter, die het af en toe niet lukte zijn opwinding te verbergen.


De Bram ook, die meesterlijk een studente haar plaats wees toen ze zijn cliënt Geert Wilders met Hitler vergeleek. Nauwelijks onderkoeld: 'Ik geef u twee adviezen. Het eerste is: gaat u geschiedenis studeren in plaats van rechten. En eigenlijk laat ik het andere advies voor wat het is.'


Maar toen het ging over een boek van twee vrouwelijke journalisten die claimen een relatie met hem te hebben gehad, verstarde hij. Ook al zei hij het niet gelezen te hebben, hij wist: 'Ik raad het niet aan om te lezen.' Verder wilde hij er niets over zeggen. Strak voor zich uit kijkend: 'Dat is omdat het me volstrekt koud laat.'


Helaas was Twan Huys zijn leugendetector vergeten.


Het andere moment ontaardde in een relletje. Het ging over Desi Bouterse. Huys wilde het oude NOVA-filmpje tonen waarin Bram met zijn cliënt danste. Er ontstond een juridisch gevechtje, dat Twan nog won ook.


Bram: 'U weet als geen ander dat ik daar toestemming voor moet geven.'


Huys: 'Het copyright ligt bij ons.'


Bram dreigde op te stappen, iets dat vaker zou moeten gebeuren op tv. Huys moest overleggen met zijn eindredacteur. Bram begon onrustig te draaien op zijn stoel.


Het compromis: het beeld ging op zwart, met de tekst 'Dansbeelden Suriname, 1987'.


Dat dansen, dat zou hij nu niet meer gedaan hebben, beaamde hij ten slotte. 'Dat zeg ik u open en bloot.'


Het NOVA-filmpje gonsde gisteren de hele dag over internet, waar het vaker bekeken werd dan wanneer hij niet zo moeilijk had gedaan. Mediaman Mosckowicz kan duideljk nog wel een kort college crisismanagement gebruiken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden