Collegegeld voor trage student verhoogd tot 4500 euro

Het collegegeld voor studenten die hun opleiding niet op tijd afronden, mag worden verhoogd tot maximaal 4500 euro, driemaal het normale bedrag. Dat heeft staatssecretaris Rutte van Onderwijs donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer gezegd...

ANP en Internetredactie

Tot nog toe had Rutte zich niet uitgelaten over het bedrag. Er was sprake van een maximum van 6500 euro, de gemiddelde kostprijs van een jaar studeren.

Rutte vindt dat het collegeld na 5,5 studiejaar mag worden verhoogd. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de verhoging pas na minstens zes studiejaren toestaan, bleek tijdens het overleg over de plannen van Rutte voor een nieuwe opzet van de financiering van universiteiten en hogescholen.

SP en GroenLinks schaarden zich achter de wens van de studentenbonden om studenten zeven jaar de tijd te geven.

De Kamer vindt 5,5 jaar voor een vierjarige studie aan de krappe kant. 'Dat is nu al de feitelijke studieduur', zei D66-Kamerlid Lambrechts. Haar collega Vendrik van GroenLinks noemde dit buitengewoon minimaal.

In de plannen van Rutte krijgen studenten leerrechten, die ze bij een universiteit of hogeschool kunnen verzilveren. De onderwijsinstellingen krijgen per ingeschreven student geld van de overheid.

Instellingen zijn in dit systeem sterker dan voorheen afhankelijk van het aantal studenten. Rutte hoopt hen zo te prikkelen tot beter onderwijs. De Tweede Kamer staat in grote lijnen achter dit plan, bleek donderdag.

CDA'er Joldertsma stelde voor studenten leerrechten te laten verdienen. Goede studenten zouden deze 'leermiles' binnen kunnen slepen, maar ook studenten die bestuurswerk doen of zich naast hun studie maatschappelijk inzetten, bijvoorbeeld in een rechtswinkel.

Rutte zei te gaan bekijken of studenten die zich buiten hun studie nuttig maken, extra leerrechten kunnen krijgen. Studenten die na vier jaar afstuderen, mogen het restant van hun leerrechten gebruiken voor extra colleges.

Verder kunnen universiteiten extra geld tegemoet zien voor toponderwijs. Rutte verwacht met de nieuwe financiering geld over te houden omdat studenten sneller gaan studeren. Dit overweegt hij deels in colleges voor topstudenten te steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden