NieuwsHoger onderwijs

Collegegeld eerstejaars gehalveerd ondanks scherpe kritiek

Het is definitief: vanaf komend collegejaar betalen nieuwe studenten minder collegegeld. Ze hoeven in hun eerste jaar aan de universiteit of hogeschool nog maar de helft van het collegegeld te betalen, een korting van ruim 1.000 euro. Studenten die een lerarenopleiding volgen, betalen de eerste twee jaar de helft van het collegegeld.

De campus van de Universiteit Twente in Enschede.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met dat plan uit het regeerakkoord. De Tweede Kamer stemde eerder al in, ondanks harde kritiek van de Raad van State. 

De maatregel is bedoeld om het hoger onderwijs toegankelijker te maken. Die toegankelijkheid staat ter discussie sinds het vorige kabinet de basisbeurs afschafte en studenten voortaan moesten lenen. Met de extra korting op lerarenopleidingen hoopt het kabinet bovendien meer jongeren warm te maken voor het vak. Dat moet meehelpen het lerarentekort op te lossen.

‘Symbolische korting’

Volgens de Raad van State heeft de regering niet aangetoond dat de collegegeldhalvering in het eerste jaar het hoger onderwijs toegankelijker maakt. Het adviesorgaan stelt vooral jongeren die toch wel gaan studeren profiteren van de maatregel, ‘terwijl vermoedelijk slechts een klein deel terechtkomt bij de groep voor wie het nu juist is bestemd, namelijk de groep die zonder de halvering níet zou gaan studeren’. De raad is er ook niet van overtuigd dat de korting op de lerarenopleidingen het lerarentekort terug zal dringen.

Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) noemt de maatregel een ‘symbolische korting’. ‘Deze maatregel heeft geen effect op de toegankelijkheid van het onderwijs en zal studenten netto gezien niet vooruithelpen’, aldus ISO-voorzitter Tom van de Brink. ‘Om studenten uit hun benauwde financiële positie te helpen moet de minister met veel meer over de brug komen.’

Studentenvakbond LSVB is ook kritisch. ‘We zijn blij voor de eerstejaars, maar er zit een addertje onder het gras’, zegt voorzitter Geertje Hulzebos. Ze wijst op een ander plan uit het regeerakkoord: het kabinet wil de rente op studieleningen vanaf 2020 verhogen. ‘Op die manier betalen studenten zelf de rekening voor deze maatregel. Wanneer gaat het kabinet nu eens daadwerkelijk investeren in het hoger onderwijs?’

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven blijft desalniettemin positief over de korting. ‘Hier zijn studenten echt blij mee. Als je gaat studeren is collegegeld zo’n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2.000 euro op staat, of de 1.000 euro die we nu geregeld hebben.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden