College wil Rotterdam verenigen

ROTTERDAM De Rotterdamse coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA zegt er de komende vier jaar alles aan te willen doen om de kloof met oppositiepartij Leefbaar Rotterdam te overbruggen....

Van onze verslaggever John Wanders

Dit beklemtoonden de vier coalitiepartners donderdag op het stadhuis van Rotterdam bij de presentatie van hun onderlinge akkoord. Fractieleider Belhaj van D66, de grote winnaar van de verkiezingen van 3 maart, zei te verwachten dat elke Rotterdammer zich kan herkennen in dit akkoord, of er ieder geval een ‘aanhaakpunt’ in vindt.

‘Als er geweldige ideeën uit de stad komen, dan moeten wij dat durven honoreren’, reageerde Belhaj op de vraag in hoeverre de nieuwe coalitie openstaat voor initiatieven van de grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam.

Leefbaar-leider Pastors sloeg die uitgestoken hand meteen af. Hij meent dat zijn partij in de formatieperiode schandalig is behandeld, vooral door de PvdA. ‘Die raadsbrede ondersteuning voor hun programma kunnen ze vergeten’, verzekerde Pastors. ‘Ze mogen al heel blij zijn dat wij niet harder van leer trekken.’

De Leefbaren vinden het ‘ongelooflijk’ dat zij met 14 zetels – dat is 3 zetels meer dan VVD, D66 en CDA samen hebben – buiten het nieuwe college zijn gehouden. ‘Alleen al de gedachte om ons dan nu te vragen bij het stippellijntje het coalitieakkoord te tekenen, is schandalig’, vindt Pastors. ‘Daar spreekt een enorme minachting uit. Het bewijst de arrogantie van de gevestigde politieke partijen.’

Directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam, die na ‘verkenner’ Pieter Winsemius drie weken geleden aantrad als informateur, zette het nieuwe college gisteren met een grove penseel af tegen de twee voorgaande colleges. Smits: ‘In de periode 2002-2006 lag het accent op veiligheid. In de periode 2006-2010 op sociaal. In de periode 2010-2014 zal het accent liggen op economie.’ Het coalitieakkoord kreeg niet toevallig als titel Ruimte voor talent en ondernemen mee.

Rotterdam krijgt de komende jaren te maken met forse bezuinigingen: 255 miljoen per jaar. Het college wordt gedwongen scherpe keuzen te maken. Er zal onder meer flink worden gesnoeid in het ambtelijke apparaat.

Opvallend aan het nieuwe college is dat de helft van de wethouders een parttime contract krijgt. Ze zullen weliswaar alle acht voor de volle 100 procent werken, beloofde beoogd VVD-wethouder Baljeu, maar vier van hen krijgen voor 80 procent betaalt. Die afwijkende regeling vloeit voort uit het verlangen van VVD en D66 om elk twee wethouders te leveren.

De zittende PvdA-wethouders Dominic Schrijer (sociale zaken), Jantine Kriens (zorg, maatschappelijke opvang, financiën) en Hamit Karakus (bouwen en wonen) keren terug, goeddeels met behoud van hun bestaande portefeuilles.

Voor de VVD treedt naast fractieleider Jeannette Baljeu (economie, vervoer, haven) het raadslid Antoinette Laan (sport & recreatie, cultuur) aan. D66 levert Korrie Louwes (Arbeidsmarkt- en Talentontwikkeling). Louwes is nu topambtenaar bij het ministerie van Sociale Zaken. D66 spreekt nog met kandidaten voor de tweede wethouderszetel (Duurzaamheid). Het CDA komt met de 32-jarige Onderwijstopambtenaar Hugo de Jonge voor de portefeuille Onderwijs, Jeugd en Gezin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden