College Utrecht in gevaar door plannen stationsgebied

Het Utrechtse college van B en W stevent af op een crisis. Collegepartij VVD dreigt vandaag de plannen voor een grootschalige verbouwing van het stationsgebied te torpederen....

De VVD vindt dat wethouder Walther Lenting (Leefbaar Utrecht) de gemeente niet goed heeft vertegenwoordigd in de onderhandelingen met grootgrondbezitters in het stationsgebied.

Het grootste probleem heeft de VVD met de overeenkomst die Lenting wil sluiten met Corio, de eigenaar van Hoog Catherijne. Niet alleen mag het vastgoedbedrijf het winkelareaal bij Hoog Catharijne verdubbelen, het krijgt ook het recht om het nieuwe winkelcentrum in de Vinexwijk Leidsche Rijn te verwerven.

De VVD vindt net als veel andere partijen dat de wethouder hiermee 'cadeautjes' weggeeft zonder dat Corio wordt verplicht hiervoor iets terug te doen.

In een vorige week uitgebracht onafhankelijk advies, dat door de raad was aangevraagd, wordt dit beeld onderschreven. Lenting heeft in de onderhandelingen met Corio een slecht en riskant resultaat bereikt. Deze kritiek kwam des te harder aan omdat Leefbaar Utrecht mede groot is geworden in de jaren dat zij oppositie voerde tegen het voorgaande UCP-plan voor het stationsgebied. Leefbaar Utrecht zei destijds dat met die plannen 'de stad werd verkwanseld.'

Vanmiddag komt de Utrechtse gemeenteraad bijeen om zich uit te spreken over de overeenkomst met Corio, alsmede over de contracten die hij heeft gesloten met de NS en de Jaarbeurs.

Naast de VVD zijn ook de collegepartijen PvdA en CDA zeer kritisch over het behaalde onderhandelingsresultaat. Fractievoorzitter Harm Janssen van de het CDA wil dat Lenting terug naar de onderhandelingstafel gaat. De fractie van Leefbaar Utrecht blijft achter de eigen wethouder staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden