College Rotterdam: situatie Feijenoord ernstig

Het dagelijks bestuur van de stad Rotterdam noemt de situatie in de deelgemeente Feijenoord 'ernstig' nu een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft geconstateerd dat bestuurders van de deelgemeente zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en machtsbederf.

Marco Florijn Beeld anp
Marco FlorijnBeeld anp

Dat stelt het college in een eerste reactie naar aanleiding van het kritische rapport over de bestuurscultuur in de deelgemeente. 'Het college heeft kennisgenomen van het rapport van BING en vindt de situatie ernstig. Het college heeft dinsdag ook over de ontstane situatie gesproken', zegt verantwoordelijk wethouder Marco Florijn (deelgemeente) in een reactie.

'Met het oog op de belangen van de bewoners van Feijenoord, houdt het college de situatie nauwlettend in de gaten. Wel moet het democratisch proces eerst zijn gang vinden; de deelraad is donderdag aan zet. Het college neemt daar kennis van en houdt alle opties open.'

Leefbaar Rotterdam (LR) en de SP diende dinsdag het verzoek in tot een spoeddebat. De partijen willen een raadsenquête naar aanleiding van het BING-rapport. Daaruit blijkt ook dat er sprake was van belangenverstrengeling. Ook werd er oneigenlijke politieke druk uitgeoefend binnen de ambtelijke organisatie. Dat gebeurde zowel door de voorzitter van het dagelijks bestuur, Seyit Yeyden (PvdA), als door twee niet bij naam genoemde raadsleden.

'De geconstateerde misstanden zijn ingebed in een cultuur die verder gaat dan de vier bestuurders en het ene deelraadslid die tot op heden zijn opgestapt. Leefbaar Rotterdam en de SP zijn dan ook van mening dat er nu doorgepakt moet worden en dat de onderste steen boven moet. Een raadsenquête is hiervoor het meest geschikte middel omdat middels zo'n enquête betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord. Dit was niet mogelijk voor BING', aldus de SP en Leefbaar Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden