NieuwsWc in ov

College: ontbreken toilet in Gelderse trein geen schending mensenrecht

Twee vrouwen met een chronische ziekte die Connexxion, Hermes en Arriva hadden aangeklaagd omdat ze geen toiletten hebben aan boord van hun treinen hebben hun zaak verloren. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat er geen verplichting is voor de vervoersbedrijven om sanitaire voorzieningen aan te brengen.

Een toilet in een NS-trein.Beeld Arie Kievit

De twee vrouwen waren naar het college gestapt, omdat ze kampen met een blijvende aandoening waardoor ze alleen maar met de trein kunnen als ze gedurende langere reizen naar het toilet kunnen. De vrouwen wezen erop dat de Nederlandse Spoorwegen de afgelopen jaren ook Sprinters in bedrijf nam waarin een wc ontbrak. Volgens de NS was dat niet nodig omdat een rit met een Sprinter gemiddeld 17 minuten duurt en iedereen in die tijd wel zijn plas kan ophouden.

Onder grote maatschappelijke druk is de NS op dat besluit terug gekomen. Vorig jaar introduceerde het bedrijf de eerste omgebouwde Sprinters van het type SLT met een toilet dat ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is. Naar verwachting zijn eind volgend jaar alle 131 SLT-treinen aangepast.

De klaagsters vinden dat Connexxion, Hermes en Arriva het voorbeeld van de NS zou moeten volgen. De drie vervoerders voeren treindiensten uit tussen Arnhem en Doetinchem, Arnhem en Winterswijk en Amersfoort en Ede/Wageningen. Ze wonnen de concessies die Gelderland voor het openbaar vervoer te vergeven had.

Gedeputeerde Staten in de provincie keerde zich in 2016 tegen de eis van onder meer de actiegroep Treinen met Toiletten om weer wc’s te laten aanbrengen in de ‘Gelderse’ treinen. Dat zou eenmalig tussen de 9 en 12 miljoen euro kosten, en 3 miljoen aan jaarlijks onderhoud. Vanwege de contracten die nog 2025 lopen zouden die extra investeringen en uitgaven voor kosten van de provincie komen.

Patiëntenorganisaties 

De vrouwen hadden de steun van diverse patiëntenorganisaties, zoals MS Vereniging Nederland, Bekkenbodem4All, Stomavereniging, CCUVN en Patiëntenfederatie Nederland, waarbij tweehonderd groeperingen zijn aangesloten.

Het College voor de Rechten van de Mens komt tot de slotsom dat van discriminatie van mensen met een chronische ziekte geen sprake is. Ook een beroep op de regel dat aanbieders van goederen en diensten moeten zorgen voor algemene toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte, wijst het college af. De wet maakt een uitzondering mogelijk, namelijk als naleving van die regel tot een onevenredige belasting leidt. Het inbouwen van toiletten in de treinen zou Connexxion, Hermes en Arriva met te hoge kosten opzadelen, oordeelt het college.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden