College Noord-Brabant koerst toch aan op verkoop van Essent

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant nemen dinsdag nog geen definitieve beslissing over de verkoop van Essent. Gedeputeerde Onno Hoes (Milieu) heeft dat dit weekeinde bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Brabants Dagblad.

ANP

Volgens de VVD-gedeputeerde heeft het provinciebestuur tijd nodig om argumenten te verzamelen tegen een eerder besluit van Provinciale Staten. Die stemden vorige maand met een nipte meerderheid (28-26) tegen verkoop.

Noord-Brabant is de grootste aandeelhouder van Essent en kan de overname door het Duitse RWE in zijn eentje blokkeren. Binnen de coalitiepartijen PvdA en VVD in de Staten heerst verdeeldheid vanwege onzekerheid over de toezeggingen van RWE over duurzame energieproductie, over de toekomst van kerncentrale Borssele en over de noodzaak Essent te verkopen.

Hoes gelooft niet dat het college de wens van Provinciale Staten zal volgen en de verkoop van Essent tegenhoudt. ‘Maar ik verwacht niet dat wij dinsdag al een besluit kunnen nemen. Daar is meer tijd voor nodig.’

De SP komt met een motie van wantrouwen als het provinciebestuur de tegenstem van de meerderheid negeert. Binnen de PvdA en VVD is druk overleg gaande om te zorgen dat die motie geen meerderheid krijgt, omdat daardoor het college van Gedeputeerde Staten zou moeten opstappen.

Volgens de SP probeert Gedeputeerde Staten de verkoop van Essent door te drukken. De partij heeft zaterdag gevraagd om een spoeddebat in zowel de Tweede Kamer als in Provinciale Staten.

De aandeelhouders van Essent (gemeenten en provincies) hadden RWE voor medio mei duidelijkheid beloofd over de miljardendeal. De formele overname staat gepland voor eind juni.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden