College Maastricht in crisis na vertrek CDA-wethouder

Maastricht Het bestuurscollege van Maastricht zit in zwaar weer. Vrijdagmiddag riep waarnemend burgemeester Jan Mans de vier coalitiepartijen CDA, PvdA, D66 en Seniorenpartij bij elkaar voor crisisoverleg....

Bij het crisisoverleg waren de wethouders, fractievoorzitters en lokale partijvoorzitters van de coalitiepartijen aanwezig. Na afloop wilde geen van de deelnemers ingaan op de inhoud van de besprekingen.

‘We gebruiken het weekend om met de eigen achterban te overleggen’, was het enige dat fractievoorzitter Bert Jongen van D66 kwijt wilde. ‘Als je met elkaar in gesprek bent, dan heeft dat zijn tijd nodig.’ D66 had al eerder laten weten door te willen gaan met de coalitie.

Het Maastrichtse college begon te wankelen toen CDA-wethouder Luc Winants woensdag de eer aan zichzelf hield en opstapte. Daarmee voorkwam hij dat een meerderheid van de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen hem zou indienen. De wethouder viel over zijn rol bij de aankoop van het MVV-stadion.

De gemeenteraad had eerder beslist dat het stadion alleen mocht worden gekocht als MVV volledig schuldenvrij was. Dat bleek naderhand niet het geval te zijn: de club had nog een restschuld van 80 duizend euro. Bovendien had de wethouder de gemeenteraad daarover niet geïnformeerd, een doodzonde.

Tijdens de emotioneel verlopende raadsvergadering woensdagavond botsten vooral de coalitiepartners CDA en PvdA. De PvdA liet weten de motie van wantrouwen tegen Winants te steunen. Het CDA werd verder in het isolement gedreven toen ook coalitiepartner D66 dat voorbeeld volgde. Het CDA dreigde vervolgens een motie van wantrouwen tegen het hele college in te dienen.

CDA-fractievoorzitter Peter Geelen vond het onjuist dat alleen de CDA-wethouder ‘geslachtofferd’ werd. Toen Winants zelf terugtrad, trok het CDA de motie weer in. Daarmee werd op dat moment een breuk in de coalitie voorkomen.

Maar de crisissfeer was niet weg. Donderdagavond vergaderden de fracties van CDA en PvdA over de vertrouwenscrisis die was ontstaan. Vrijdag besloot waarnemend burgemeester Mans na de collegevergadering ’s ochtends om ’s middags alle coalitiepartijen bijeen te roepen.

CDA-wethouder Jim Janssen vrijdagmiddag: ‘We zeggen niet bij voorbaat nee tegen verdergaan met de coalitie’.

Fractievoorzitter Manon Fokke (PvdA) zei dat emotie plaats moet maken voor ratio. ‘We moeten nadenken of er nog sprake is van een werkbare situatie’, zei ze. ‘Het weekeinde is nuttig om deze vraag te laten bezinken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden