College berispt psycholoog van Rochelle Rikkers

Klinisch psycholoog prof. dr. Wim Wolters is ernstig tekortgeschoten in zijn onderzoek naar Rochelle Rikkers, het zusje van het zogeheten meisje van Nulde....

Wolters onderzocht de vierjarige Rochelle begin dit jaar op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Kort daarvoor was haar zesjarige zus Rowena met geweld om het leven gebracht en waren delen van haar lichaam verspreid over Nederland gedumpt. Haar moeder en diens vriend waren opgepakt op verdenking van betrokkenheid. Wolters sprak met Rochelle en haar ouders en gaf de pleegmoeder een bandrecorder met het verzoek het meisje te ondervragen.

De pleegmoeder, een tante van Rochelle, rapporteerde gruwelijke details over de dood van Rowena die Rochelle haar zou hebben verteld. Wolters concludeerde dat de kleuter ernstig getraumatiseerd was. Zijn bevindingen leidden tot opname van het meisje in een therapeutisch pleeggezin en later in een psychiatrisch ziekenhuis. Martin Huisman, de vader van Rochelle en Rowena, diende daarop een klacht in bij het NIP.

Wolters beschouwde het als zijn taak Rochelle te vertellen dat haar zus dood was. Dat was volgens het college niet verkeerd, maar hij had wel professionele nazorg moeten regelen. De vader van Rochelle kreeg bovendien ten onrechte geen inzage in het gespreksverslag. De negatieve conclusies die Wolters over hem trekt, zijn volgens het college in het rapport onvoldoende onderbouwd.

Uit het rapport blijkt bovendien niet of en hoe de beweringen van de pleegmoeder op betrouwbaarheid zijn getoetst. Wolters beweert dat hij heeft samengewerkt met andere deskundigen, maar vermeldt niet met wie. In die zin voldoet het rapport niet aan de kwaliteitseisen.

Het college van toezicht vermoedt dat Wolters tekort is geschoten doordat hij, zoals op de zitting bleek, is overweldigd door de ernst van de feiten en door compassie met Rochelle en haar zus. 'Doch juist van een ervaren onderzoeker mag worden gevergd dat hij in een onderzoek zijn emoties een plaats weet te geven zonder dat zijn onderzoek daardoor wordt beïnvloed', zegt het college.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden