College B & W declareert vele extra's

Amsterdam Meer dan vier van de vijf colleges van burgemeesters en wethouders overtreden de declaratieregels. Duizenden euro’s aan bestedingen die ze van hun vaste onkostenvergoeding hadden moeten betalen, hebben ze ten onrechte apart gedeclareerd, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws in 300 gemeenten....

Burgemeesters en wethouders krijgen bij hun aanstelling een ambtstoelage, waaruit bestuurlijke en functionele kosten moeten worden betaald.

Het onderzoek van RTL Nieuws wijst uit dat de gewraakte kosten worden gedeclareerd naast die toelage.

De opmerkelijkste declaraties werden gedaan in Enschede, Den Bosch, Den Haag, Amsterdam en Groningen. In Den Bosch leverden de burgemeester en wethouders samen voor ruim 19.000 euro aan bonnetjes in.

Daarvan nam CDA-burgemeester Ton Rombouts ruim 10.000 euro voor zijn rekening, veelal voor kleine lunches en diners. Ook scheidend PvdA-burgemeester Jacques Wallage van Groningen maakte zich hieraan schuldig. Het college in Amsterdam heeft inmiddels schuld bekend. De wethouders Marijke Vos, Lodewijk Asscher en Carolien Gehrels stortten ten onrechte gedeclareerde zaken terug in de gemeentekas.

Binnenland Pagina 3

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden