nieuws

College Almere gevallen door nieuwe miljoenenstrop Floriade: veel minder bezoekers dan verwacht

De wethouders van het demissionaire college van Almere hebben hun ontslag aangeboden vanwege de slechte resultaten van de Floriade. Die trekt veel minder bezoekers dan verwacht. Het betekent voor de gemeente een nieuwe financiële strop van naar verwachting 33,8 miljoen euro.

Rik Kuiper
Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere. Beeld ANP / Robin Utrecht
Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere.Beeld ANP / Robin Utrecht

‘Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen’, schrijven de wethouders donderdagavond aan de gemeenteraad. Het gaat nog om het college van voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar, waardoor het binnenkort al zou worden vervangen door een nieuw college.

‘Ik heb een klotedag’, zei wethouder Jan Hoek (GroenLinks) eerder op de dag desgevraagd over de miljoenenstrop. ‘Dit is heel verdrietig en pijnlijk.’ De gemeente Almere maakte donderdag bekend dat de Floriade vanaf de opening in april ruim 232 duizend bezoekers heeft verwelkomd. Dat is ongeveer eenderde van de verwachte bezoekersaantallen voor deze periode.

De tuinbouwtentoonstelling en de gemeente hebben de verwachtingen daarom bijgesteld. De gehoopte 2 miljoen bezoekers gaan ze niet halen, ze streven nu naar 1,2 miljoen bezoekers. ‘En we mogen in onze handen knijpen als we dat halen’, zegt de wethouder.

Om meer bezoekers te trekken, neemt de Floriade extra maatregelen. Er komen nieuwe marketingcampagnes en de prijzen gaan omlaag. De Floriade sluit op 9 oktober de deuren.

Veranderd recreatiegedrag

Onderzoeksbureau Motivaction wijt de tegenvallende bezoekersaantallen onder meer aan een verandering in het recreatiegedrag van mensen sinds corona. Nu de beperkingen zijn opgeheven, kiezen ze eerder voor een bezoek aan vrienden of familie dan voor een dagattractie, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Floriade. Ook zouden mensen de toegangsprijs te hoog vinden, zeker nu er sprake is van inflatie.

De ‘stroeve start’ speelt volgens de gemeente eveneens een rol. Bij de opening op 13 april waren nog niet alle paviljoens gereed. ‘Dat leidde tot negatieve reviews op de sociale media’, zegt wethouder Hoek. ‘Maar nu alles klaar is en het groen helemaal is ontploft, klinken vooral positieve geluiden.’

Al met al rekent de gemeente Almere op een financiële strop van nog eens 33,8 miljoen euro. Die komt bovenop de 41,5 miljoen euro die Almere eerder uitgaf aan de Floriade en die ook niet wordt terugverdiend. De gemeente overlegt met de provincie Flevoland en het Rijk over een extra bijdrage aan de tuinbouwtentoonstelling. Eerder dit jaar pasten provincie en Rijk daar nog voor.

Geen grandeur

PVV-raadslid Toon van Dijk, vanaf het begin een van de felste criticasters, is niet verbaasd over de nieuwe tegenslag, maar wel over de verklaringen die ervoor gegeven worden. ‘Ze kijken alleen naar externe factoren’, zegt hij. ‘Maar het schort ook aan de organisatie zelf. Als je op het park rondloopt, moet je vaststellen dat het niet de grandeur heeft van een wereldtentoonstelling.’

Ook begrijpt Van Dijk niet dat de gemeente en de Floriade nog uit durven te gaan van 1,2 miljoen bezoekers. ‘Als je de huidige bezoekersaantallen extrapoleert, kom je op ongeveer 800 duizend uit. Dat zou reëel zijn. Wat mij betreft hadden ze beter direct een faillissement kunnen aanvragen. Dan hadden de bouwers het terrein op gekund om daar woningen te bouwen.’

Wethouder Hoek voelt echter weinig voor dat scenario. ‘Stoppen is duurder’, zegt hij. ‘En het levert imagoschade op.’

De Floriade, die eens in de tien jaar wordt gehouden, versleet in de voorbereiding zes directeuren en viel veel duurder uit dan gepland. Eerder formuleerde de Volkskrant vijf lessen om de toekomst van de Floriade levend te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden