Collega's: uitlatingen rector nekslag voor school

De sluiting van het Utrechtse Niels Stensen College is vooral het uiteindelijke en onafwendbare gevolg van de uitspraken die toenmalig rector Sjamaar in 1998 deed, vinden collega's....

Van onze verslaggever

'Na die uitspraken van Sjamaar was er al geen redden meer aan', zegt Kees de Groot van het Westhage College in Den Haag. Hij is vol lof over de verrichtingen van Sjamaars opvolger Paul Post. Maar die streed een verloren strijd.

Posts redengeving voor de sluiting - 'een prachtige school op de verkeerde plek' - is een gezochte verklaring om Sjamaar achteraf te ontzien, denkt De Groot. 'Zo'n verkeerde plek bestaat niet. Je kan altijd iets doen. Maar als een rector zelf gaat stigmatiseren, is het einde verhaal. Hoe eerlijk het ook bedoeld is.'

Conrector H. Zijlstra van het Stevin College in Den Haag heeft iets meer sympathie voor de verzuchtingen over de verkeerde plek. Begin jaren negentig zagen vooral scholen in achterstandsbuurten als de Haagse Schilderswijk hun leerlingenaantallen dalen. Uiteindelijk fuseerde een vijftal en verhuisde naar de rand van de stad. Nu zou het Stevin al een klas kunnen vullen met de wachtlijst voor het volgende schooljaar.

Een deel van de ommekeer is terug te voeren op de huidige rustige omgeving, denkt Zijlstra. Maar zeker zo belangrijk zijn de andere zaken die de school zelf heeft aangepakt. 'Een totaal nieuw didactisch systeem, toegesneden op ons huidige leerlingenbestand. Dat is nu voor 95 tot 97 procent allochtoon, en dat gaat prima.'

T. van 't Klooster van het Bossche Sint Janslyceum kan zich weinig voorstellen bij dat soort getallen. Op 1679 leerlingen telt zijn school welgeteld 60 allochtone leerlingen. Maar al is het op een andere schaal, parallellen met Utrecht ziet hij wel degelijk.

'Het grote schoolaanbod in Den Bosch werkt integratie tegen', zegt hij. Autochtone kinderen hebben keuze genoeg om de paar scholen met relatief veel allochtonen te ontlopen. Die scholen worden dan ook steeds zwarter. Bijverschijnsel is wel dat die scholen daardoor hun vwo-gedeelte niet meer kunnen handhaven.

De Rotterdamse Wolfert van Borselen is zo'n school die begin jaren negentig de leerlingenaantallen zag teruglopen, al dan niet samenhangend met snelle verkleuring. Sindsdien heeft zich een opzienbarende beweging voorgedaan: de school wordt witter. Of daarmee ook het aandeel allochtonen is teruggelopen is een kwestie van definitie. Veel instromers zijn blanke buitenlanders die naar het nieuwe tweetalige vwo of de internationale afdeling gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden