Collega's rouwen om dood Steven Sotloff

Journalisten van over de hele wereld hebben geschokt gereageerd op de dood van hun collega Steven Sotloff. Vandaag publiceerde terreurgroep IS een onthoofdingsvideo, naar alle waarschijnlijkheid is Sotloff het slachtoffer.

Steven Sotloff spreekt met Lybische rebellen in 2011. Foto Getty Images

De 31-jarige Sotloff, die zichzelf beschreef als 'de stand-up filosoof uit Miami', werd vorig jaar ontvoerd toen hij verslag deed van de oorlog in Syrië. Hij schreef onder andere voor Time Magazine, The Christian Science Monitor en World Affairs Journal.

De famlie van Sotloff probeerde in eerste instantie de ontvoering stil te houden, omdat ze vermoedden dat meer aandacht hem alleen maar in gevaar zou brengen. Omdat Sotloff in de onthoofdingsvideo van James Foley te zien was, deed zijn moeder in een videoboodschap aan Abu Bakr al Baghdadi, leider van IS, een emotionele oproep aan de terreurbeweging om haar zoon vrij te laten. 'We missen Steven enorm en willen dat hij veilig thuis komt. Hij is een onschuldige journalist en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de Verenigde Staten', zei ze.

#RememberingSteven
Veel journalisten reageren op Twitter geschokt op de dood van hun collega. Een aantal van hen roept op de onthoofdingsvideo niet te delen, omdat dat precies zou zijn wat IS wil. Ze willen Sotloff vooral herinneren om zijn werk en zijn verhalen en niet om de manier waarop zijn leven is geëindigd. De hashtag #RememberingSteven is geïntroduceerd om die oproep kracht bij te zetten.