Collega-achtige suites van bont gezelschap

De titel van de cd is een anagram, verklappen we maar meteen. En ook de muziek kan zo worden opgevat: elementen die uit hun normale verband zijn gehaald en in een andere volgorde iets nieuws gaan betekenen....

Frank van Herk

En die elementen zijn bijzonder divers, want het Instabile Orchestra wordt gevormd door musici uit alle delen van Italië, zeker drie generaties en allerlei muzikale windstreken.

De verschillende genres die naast elkaar worden geplaatst en elkaar wederzijds beïnvloeden zijn rechttoe-rechtaan jazz, volksliedjes, brassbandklanken, klassiek van Scarlatti tot Schönberg, circusmuziek en vrije improvisatie. Soms gebeurt dat in de vorm van een ironisch stijlcitaat, maar meestal omdat het werkt en frappante, nieuwe combinaties oplevert.

Zo is de free jazz-uitbarsting van Carlo Actis Dato op basklarinet opzettelijk te dik aangezet, zo van 'hoor mij eens uit mijn bol gaan'. Maar een van de eerste vrije spelers van Italië, Mario Schiano, wringt dan weer een hartverscheurende solo uit zijn altsax in de bewerking van Lover Man, met een ongeschoolde directheid die mooi wordt afgezet tegen een verfijnd, Gil Evans-achtig arrangement.

De meeste stukken op de cd zijn lange, collage-achtige suites waarin alle eigenschappen van het bonte gezelschap aan bod komen, met de bijbehorende sferen.

Er zijn momenten van poëtische verstilling, zoals wanneer Enrico Rava de trompet aan de mond zet, er zijn rijk geschakeerde geluidssluiers, ongrijpbaar gemaakt door hun licht atonale karakter, als in het titelnummer van trombonist Giancarlo Schiaffini, en er is rondborstig vermaak, bijvoorbeeld als trompettist Pino Minafra op een onweerstaanbare swing-riff door een megafoon gaat zingen, waarbij hij overkomt als een overspannen trol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden