Collectieve ontkenning van doping

De Nederlandse wielerploegen horen alleen 'nee' op hun vragen. 'We hebben vijf maanden verspild.'

AMSTERDAM - De renners en oud-renners die werkzaam zijn bij de drie Nederlandse profploegen hebben het gebruik van doping massaal ontkend. Uit de vragenlijst die ze van hun teams kregen voorgelegd, zijn geen nieuwe bekentenissen naar voren gekomen. Dit hebben de teams dinsdag bekendgemaakt.


In januari sloten Blanco (ex-Rabobank) en Vacansoleil-DCM een akkoord met de nationale wielrenunie KNWU waarin ze toezegden al hun werknemers over doping te bevragen. Op die manier wilden ze klaarheid scheppen over het verleden, zodat de aandacht kon worden verlegd naar de renners van nu.


De ploegen legden aan hun werknemers een lijst voor met vier vragen, onder meer over het gebruik van en de handel in doping. Dit deed ook Argos-Shimano, hoewel de derde Nederlandse profploeg zich niet aan het akkoord conformeerde. De ploeg miste daarin een visie op de toekomst.


Niemand van de ploegen voelde zich geroepen iets te bekennen, blijkt nu. Van de grofweg tweehonderd vragenlijsten sprong er welgeteld één in het oog, nog voordat de teams hun eigen rangen besloten uit te kammen. De voormalige Rabobank-knecht Grischa Niermann, thans ploegleider bij de KNWU, gaf het gebruik van epo toe. Rudi Kemna deed bij Argos-Shimano hetzelfde, nog voordat er van een dopingakkoord sprake was. Zij staan sindsdien zes maanden op non-actief.


Meer slachtoffers heeft het Nederlandse wielrennen zichzelf bespaard. Bij Blanco en Vacansoleil werken ploegleiders die actief waren in de jaren negentig. De kans bestaat dat zij naar verboden middelen hebben gegrepen, zeker omdat in die tijd epo vrijwel gemeengoed was en diverse renners dit ook hebben toegegeven.


Tot die ploegleiders behoort ook Erik Dekker van Blanco. Hij werd in 1999 vrijgesproken van epo-gebruik door een commissie die zijn te hoge hematocriet onderzocht. Het hoofd van die commissie, hematoloog Jo Marx, noemde dat onderzoek gisteren in de Volkskrant bij nader inzien rijp voor de prullenbak.


Een dopingbiecht van Dekker zou Marx niet hebben verbaasd, zei hij. Zover is het niet gekomen. In een persbericht meldden Vacansoleil en Blanco dat ze bij hun introspectie geen nieuwe dopingovertredingen op het spoor zijn gekomen. Daarmee was voor de leiding van de ploegen de kous af.


'We hebben alles gedaan dat binnen onze macht ligt', zei de teambaas van Blanco, Richard Plugge. 'Ik heb alle vragen gesteld die ik wilde stellen. En ik heb niet het idee dat er tegen me is gelogen. We gaan er vanuit dat de waarheid is verteld.'


Argos-teammanager Iwan Spekenbrink toonde zich een stuk kritischer. 'Onbevredigend', noemde hij de uitkomsten van een akkoord dat volgens hem louter verliezers telt. 'Doping was gemeengoed, stond destijds in een persbericht. Nu blijkt dat niet zo te zijn. Niemand heeft er iets mee te maken gehad. We hebben vijf maanden verspild aan iets dat we in een week hadden kunnen oplossen.'


Had een persconferentie belegd en benoemd welke werknemers mee hebben gezondigd in de besmeurde jaren negentig, zegt Spekenbrink. 'Die vijf maanden hadden we moeten investeren in het wielrennen van nu. Intussen is het seizoen weer begonnen. En wij zijn door dit akkoord nauwelijks iets wijzer geworden.'


Het is overigens niet gezegd dat spijtoptanten hun verhaal voor zich hebben gehouden. Bij de KNWU-commissie onder leiding van politica Winnie Sorgdrager kan anoniem en straffeloos het gebruik van doping worden opgebiecht.


pagina 33

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden