Collectief verdrietig na afscheid Kasparov

Het gaat wel weer, dank u. De eerste dag na het afscheid was zwaar en het was onverstandig juist toen Kasparovs mooiste partijen nog eens na te spelen....

Gert Ligterink

Velen hadden moeite met het rouwproces. Ik voelde mee met chessninja.comcolumnist Michael Greengard die bekende dat hij eerst in de drank was gevlucht en daarna wanhopig op het internet had gespeurd naar reacties. Hij was het die de briljantste kop boven een afscheidsverhaal vond in de Argentijnse sportkrant Olé: 'Alle velden zijn zwart.'

Mooi waren de reacties van sommige collegagrootmeesters. Zo nam Linaresdeelnemer Francisco Vallejo afscheid van Kasparov met de woorden dat het een groot genoegen was geweest tegen hem te mogen spelen. Niet alle schakers zouden het na twee zware nederlagen over hun lippen hebben gekregen. Kasparov was dan ook zichtbaar geroerd.

Ook uit de reactie van Veselin Topalov, de man van wie Kasparov zijn allerlaatste partij verloor, sprak diep respect. Hij vergeleek Kasparovs suprematie met die van Michael Jordan en Michael Schumacher en voorspelde dat het lang zal duren voor een opvolger met dezelfde uitstraling opstaat.

In de Indiase kranten kwam Viswanathan Anand aan het woord. Hij gelooft niet dat Kasparov echt afscheid heeft genomen en hij houdt er rekening mee dat hij volgend jaar weer meedoet in Wijk aan Zee of Linares: 'Ik denk dat hij een beetje moe is van het schaken. Dat kan gebeuren. Als ik er last van heb, neem ik een pauze van drie maanden.'

Was het maar waar. Ik heb gezocht naar sporen van aarzeling in een interview met Kasparov in het Russische Sport Express maar helaas, ze zijn er niet. Alles heeft hij bewezen, hij is klaar. Energie heeft hij in overvloed, maar niet langer is hij van plan die te besteden aan het harde werk dat schaken is.

In dat interview kijkt Kasparov ook terug op het afgelopen toernooi in Linares. Hij is tevreden over zichzelf, maar voor de anderen heeft hij weinig goede woorden over: 'Eigenlijk waren slechts twee spelers goed op dreef: Topalov en Adams.' Het is een verrassende analyse, want Topalov eindigde naast Kasparov bovenaan terwijl Adams in de min eindigde met 5,5 uit 12.

'Een kwestie van geluk', vindt Kasparov. 'In beide onderlinge partijen tegen Topalov stond Adams op winst, maar hij haalde slechts een half punt. Als hij tweemaal gewonnen had, zou de uitslag van het toernooi heel anders zijn geweest.'

Typisch Kasparov, ben ik geneigd te denken. De laatste winstpartij van zijn professionele carrière behaalde hij tegen de man die de sterkste van zijn concurrenten was geweest.

Adams-Kasparov

Linares 2005

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le3 e6 7. Le2 Dc7 8. Dd2 b5 9. a3 Lb7 10. f3 Pc6 11. 0-0-0 b4 12. axb4 Pxb4 13. g4 Le7 14. g5 Pd7 15. h4 Pc5 16. Kb1 Tb8!

Een stellingstype waarin Kasparov zijn leven lang wereldkampioen is geweest. Hij weet precies waar de gevaren liggen en vermijdt daarom 16 ... d5 17. Pxd5 Pxd5 18. exd5 Lxd5 19. Pf5! met sterke aanval voor wit.

17. h5 0-0! 18. g6 Lf6 19. Tdg1 La8 Op deze diepzinnige zet was Kasparov heel trots.

20. Lg5 Le5 21. gxh7+ Kxh7!

Sterker dan het clichéantwoord 21 ... Kh8. Spoedig zal blijken waarom.

22. Pb3?

Leidt geforceerd tot verlies.

Zie diagram 1

22 ... Pxc2!

Inleiding tot een schitterende slotaanval.

23. Pxc5 Pa3+ 24. Ka2 Dxc5 25. Pa4 Er is niets beters. De volgende zet zou iedereen graag hebben uitgevoerd.

Zie diagram 2

25 ... Pc2! 26. Kb1 Da3 Om na 27. Dxc2 te besluiten met 27 ... Tfc8 28. Dxc8 (met de koning op h8 zou dit schaak zijn geweest) 28 ... Txb2+ en mat.

Wit geeft op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden