Collectie van Scheringa verkocht

Een deel van de kunstcollectie van Dirk Scheringa komt in handen van zakenman en miljardair Hans Melchers. Het betreft alleen werken van Nederlandse kunstenaars.

AMSTERDAM - Het grootste deel van de voormalige kunstcollectie van Dirk Scheringa blijft behouden voor Nederland. Donderdag werd bekend dat zakenman en miljardair Hans Melchers ongeveer 1000 van de circa 1240 kunstwerken uit de verzameling heeft gekocht. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. Melchers heeft uitsluitend werk gekocht dat door Nederlandse kunstenaars is gemaakt. Tot de verzameling behoren bekende magisch-realistische kunstenaars als Carel Willink, Wim Schuhmacher, Pyke Koch, Dick Ket en Charley Toorop.

De collectie werd, na het faillissement van de DSB Bank ondergebracht bij ABN Amro en later bij de Deutsche Bank Nederland. Vorig jaar ketste een eerder bod van Melchers aan de Deutsche Bank af om de collectie voor 14 miljoen euro over te nemen. Het gerucht ging dat de Vordense zakenman daarop 16 miljoen euro zou hebben geboden.

Of Melchers de nieuw verworven kunstwerken in een eigen museum wil onderbrengen, of in bruikleen aan een bestaand museum zal afstaan, is niet bekend gemaakt. Melchers zei eerder wel dat, indien hij de verzameling zou bezitten, hij deze in een nieuw gebouw wilde tonen, in de buurt van zijn woonplaats Vorden. Een van zijn dochters zou van dat museum conservator worden.

In een reactie liet Melchers weten de verzameling in ieder geval voor het publiek toegankelijk te willen maken. 'Ik ben blij dat met de aankoop de mogelijkheid bestaat om iedereen uiteindelijk van deze collectie te laten genieten.'

Dirk en Baukje Scheringa begonnen hun kunstverzameling aan het begin van de jaren zeventig. Met een gemiddelde aankoop van twee kunstwerken per week groeide die snel. Vanaf 1997 was de collectie te zien in het Scheringa Museum voor Realisme, een voormalig schoolgebouw in Spanbroek. Vervolgens begon Scheringa in Opmeer aan de bouw van een nieuw kolossaal onderkomen voor zijn al maar groter wordende verzameling.

Dat gebouw is nooit voltooid. In oktober 2009 legde ABN Amro beslag op de verzameling schilderijen en beelden uit het museum en het woonhuis van Scheringa in Spanbroek, en het hoofdkantoor van de DSB Bank in Wognum.

Vier maanden later werd de bouw van het nieuwe museum stilgelegd. Sindsdien werd gevreesd dat de collectie versnipperd zou raken door de verkoop ervan aan meerdere partijen. Achter de schermen werd lang geprobeerd de collectie in zijn geheel te behouden voor Nederlandse musea.

In tegenstelling tot het echtpaar Scheringa staat de nieuwe eigenaar Hans Melchers (73) niet bekend als kunstverzamelaar. Hij verdiende zijn geschatte vermogen van 1,1 miljard euro met de verkoop van chemicaliën.

Overigens werd vorig jaar bekend dat Dirk Scheringa tegenwoordig als 'kunstpromotor' opereert. Hij biedt via zijn website schilderijen aan van bevriende kunstenaars.

----------------------------------

REACTIES

Martijn Sanders

, voorzitter Vereniging Rembrandt. 'Allereerst ben ik verheugd dat de collectie in Nederland blijft. Maar wel de kanttekening dat het jammer is dat het in particuliere handen is gevallen. Het is maar de vraag op welk moment en hoe lang het voor publiek zichtbaar blijft. Mocht Melchers een nieuw museum laten bouwen, kost dat een hele boel tijd, en de collectie is al zo'n lange tijd niet meer te bezichtigen.'

Belia van der Giessen

, oud-directeur Scheringa Museum. 'Ik ben heel erg blij dat de collectie niet de markt op is gegaan en voor een groot deel bij elkaar wordt gehouden. Maar het liefst had ik gezien dat ook de internationale werken erbij waren gebleven. Die internationale context maakt de verzameling des te interessanter.'

----------------------------------

TOPSTUKKEN ONTBREKEN

Tot de kunstwerken die Hans Melchers nu uit de voormalige Scheringacollectie heeft gekocht behoren niet de drie beroemdste en duurste. De twee schilderijen Adolescence (1941) van Salvador Dalí en La Musicienne (1929) van Tamara de Lempicka waren al eerder uit het museum in Spanbroek gestolen. Het doek Naked Woman in a Red Chair (1999) van Lucian Freud werd vorig jaar voor 4,2 miljoen euro verkocht aan een onbekende koper.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden