Column

'Collectie Tropeninstituut bij grofvuil? Dan toont de overheid zich een vandaal'

De overheid zou aan Buy Nothing New moeten doen, in plaats van de eeuwenoude collectie van het Tropeninstituut door de papierversnipperaar te gooien, zegt Malou van Hintum.

De bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de TropenBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Deze maand is het de maand van Buy Nothing New, een hippe variant op ideeën die sinds jaar en dag worden uitgedragen door de mensen achter het tijdschrift Genoeg. Kern van de boodschap die de oude en nieuwe hemelbestormers verkondigen: kijk en koester wat je hebt.

Vastlopen
Een actiemaand die gericht is op ons als individuele consumenten. De overheid blijft buiten schot. Waarschijnlijk om het allemaal lief en sympathiek en apolitiek te houden. Maar het is de overheid die in het groot kan doen waar wij in het klein toe worden aangespoord: wees zuinig met wat we hebben. Fundeer je denken opnieuw, in plaats van steeds vast te lopen in een model dat zijn langste tijd heeft gehad. En koester wat je hebt.

Monster
Helaas slaat die boodschap niet aan bij de mensen die aan de touwtjes trekken. Zij houden vast aan een economie die voortdurend moet groeien. Een monster dat steeds gevoed moet worden met eindige grondstoffen, met kwetsbare natuur, met overwerkte en gestreste mensen. Een monster dat ons kaal vreet, want de oplossing voor die groei is weggooien en afstoten.

Zo kan het gebeuren dat aan eind van deze Buy Nothing New-maand de papierversnipperaars klaarstaan voor de in 230 jaar (!) tijd verzamelde collectie van het Tropeninstituut. Niks koesteren wat we hebben opgebouwd; het instituut moet zich gaan richten op 'renderende business-to-business activiteiten'.

Wat een grote, grote schande.

Vandaal
Terwijl van onderop steeds meer initiatieven ontstaan om slim en zorgvuldig om te gaan met wat we hebben, doen politici precies het omgekeerde. Door de eeuwenoude collectie van het Tropeninstituut bij het schroot te zetten, toont de overheid zich een vandaal en een schraper. Want een tussenoplossing kost nauwelijks geld.

Bibliotheekdirecteur Hans van Harteveld zegt vandaag in de Volkskrant dat 270 duizend euro hem een jaar respijt kunnen geven. Zoveel geld kost het om zijn collectie te verhuizen en één jaar op te slaan. Je maakt mij niet wijs dat zo'n bedrag op de begroting niet te vinden is. Wie dat niet kan vrijmaken, is niet onmachtig, maar onwillig.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden