Collecteren in de keuken

Werklozen, gevechtsvliegtuigen, een Rode Kruis-centrum. In de kookboekenkast staan exemplaren die bedoeld waren om geld in te zamelen. Collecteren in de keuken dus....

Yvonne Gnirrep

In 1934 gaf de Bond van Vereenigingen van Huisvrouwen de Menu- en receptenkalender uit ten bate van de werklozen. Die kalender beleefde in boekvorm in 1941 de zesde druk. In Tandjong Cookery Book zijn bijdragen opgenomen van Britse en Nederlandse plantersvrouwen. Op de kaft van het kookboek is een gevechtsvliegtuig afgebeeld boven de tekst in aid of Spitfire fund. Op het titelblad staat geen jaartal, maar een vroegere eigenaar zette er 1940 op.

Een vakantiesouvernir is A Somerset Cook Book uit 1985, dat geld moest opleveren voor een nieuw Rode Kruis-centrum in Williton in West-Somerset. Net als voor het Spitfire-kookboek leverden veel mensen tal van recepten in . Monica Bird onthult het recept voor Ted's Marmalade als Tip voor een prettiger ontbijt: Neem een desertlepel marmelade uit de pot. Vul het 'gat' met whisky, of sterke cider, doe de deksel weer op de pot en kijk naar de glunderende gezichten aan de ontbijttafel.

Geen jam in De Cock voor Da(a)r van Nettie en Jeske de Cock. Ook dit fraai uitgevoerde kookboekje, dat met hulp van onder anderen ontwerper Sander Pinkse en drukker Jan de Jong tot stand kwam, moet geld opleveren.

Jeske de Cock wil naar Dar es Salaam in Tanzania, om als communicatieadviseur te werken voor een gezondheidsorganisatie. Die organisatie wil haar graag in dienst nemen, maar kan haar slechts een te bescheiden salaris geven. Zij klopte in Nederland aan bij tal van ontwikkelingsorganisaties . Maar de ene organisatie werkt niet in Tanzania, een ander werkt alleen met lokale instellingen, een derde acht uitzending niet meer van deze tijd. Kortom, uitzending lijkt niet te lukken.

In de voorbereiding van haar verhuizing naar Afrika vroeg ze haar moeder Nettie recepten die zij regelmatig maakt voor haar op te schrijven. 'Die gerechten zijn niet alleen erg lekker, zij roepen ook fijne herinneringen op aan thuis eten bij mijn ouders', schrijft Jeske in haar voorwoord. En om haar plannen te kunnen doorzetten, besloot ze van de recepten niet alleen een kookboekje maken als hommage aan haar ouders, maar ook voor mensen die haar willen steunen (voor 10 euro te bestellen via een mailtje naar DeCockinDar@hotmail.com).

Een kookboekje met 'gewone' recepten, al zal Jeske de Cock in Afrika soms haar herinneringen aan maaltijden thuis alleen door lezen kunnen voeden. Franse geitenkaas, basissoep van Maggi of ragoutbakjes van de warme bakker zullen daar niet direct voorhanden zijn.

Een beetje 'ver weg' is wel Kipfilet met sesam en gebakken banaan: 'Snijd 450 gram kipfilet in dunne reepjes en bestrooi deze met kerrie- en gemberpoeder. Verhit 4 eetlepels olijfolie en bak de kip al omscheppend bruin, in ongeveer 10 minuten. Voeg 3 eetlepels sesamzaad toe en bak dat even mee. Voeg 5 eetlepels ketjap toe en roerbak alles nog 10 minuten; eventueel een klein beetje water toevoegen. Verhit in een koekenpan wat olie, halveer vier bananen in de lengte en bak ze aan beide kanten bruin. Serveer de kip en gebakken banaan met rijst en een tomatensalade.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden