Colin Powell uit kritiek op Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft tijdens zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten flinke kritiek geuit op de economische blokkade van de Palestijnse gebieden door Israël....

Powell zei dat het economische 'beleg' van de Palestijnse gebieden in zijn ogen alleen maar bijdraagt tot het verslechteren van de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen en 'niets doet om de veiligheidsituatie te verbeteren'. Powell voerde overleg met de vertrekkende premier Barak en zijn opvolger Ariel Sharon en bracht daarna een bezoek aan de Palestijnse leider Arafat.

De kritiek van Powell was een tegenvaller voor de Israëli's, die hopen dat de Republikeinse regering minder begrip voor de Palestijnen zal hebben dan de regering-Clinton.

De regering-Bush is echter benauwd dat de nijpende economische toestand in de Palestijnse gebieden politieke chaos zal veroorzaken en mogelijk tot de val van Arafat zal leiden.

Sharons adviseur Zalman Shoval gaf echter een positieve draai aan de uitspraken van Powell. Volgens hem legde Powell de verantwoordelijkheid duidelijk bij Arafat. Sharon zelf beklemtoonde dat hij pas bereid is met de Palestijnen te praten als het geweld ophoudt. 'Israël zal niet onderhandelen onder de druk van terreur en geweld', zei de aanstaande premier.

Anders dan president Clinton, die tot op het laatste moment hardnekkig heeft geprobeerd Israël en de Palestijnen tot een akkoord te bewegen, lijkt de regering-Bush een wat afwachtender houding aan te nemen. Maar Powell verzekerde dat Bush bereid is een rol te spelen in het vredesproces als de twee partijen een einde aan de gewelddadigheden maken.

Powell, die een driedaags bezoek aan het Midden-Oosten brengt, probeerde in Egypte en Jordanië ook steun te werven voor de Amerikaans-Britse campagne tegen de Iraakse leider Saddam Hussein. De regering-Bush geeft een duidelijk hogere prioriteit aan het aanpakken van Irak dan de voorgaande regering, maar staat voor het probleem dat de sancties tegen het land steeds meer kritiek uitlokken van de Arabische landen.

Powell zei dat de kritiek in de Arabische wereld op de Amerikaans-Britse luchtaanvallen van vorige week sterker was dan hij had verwacht.

'Waarschijnlijk hadden we het beter moeten coördineren, maar ik zal me er niet voor verontschuldigen.'

De minister zei dat het nodig is Irak in bedwang te houden en het land te dwingen weer wapeninspecteurs van de VN toe te laten. Hij wees op een rapport van de Duitse inlichtingendienst dat waarschuwde dat Irak binnen drie jaar nucleaire wapens kan hebben.

Na zijn bezoek aan Jordanië reisde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken door naar Koeweit voor de viering, zondag, van de tiende verjaardag van de bevrijding van Koeweit.

Powell was tijdens de operatie Desert Storm stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.