Colin Powell gaat Obama stemmen

Colin Powell, een ex-generaal die diende als top-politicus onder vader en zoon Bush, heeft zondag zijn steun uitgesproken voor Barack Obama.

Het oordeel van de Republikein Powell, die alom gerespecteerd wordt, heeft volgens hen invloed op onafhankelijke kiezers en aarzelende Republikeinen.

Zijn televisie-optreden bij Meet the Press werd een triomf voor Obama. Powell gaat niet alleen op de Democratische kandidaat stemmen, maar denkt dat hij een ‘exceptionele president’ kan worden.

De ex-minister van Buitenlandse Zaken sprak bewonderende en ook geruststellende woorden over Obama: ‘Hij heeft een onverstoorbaarheid, intellectuele nieuwsgierigheid en diepe kennis aan de dag gelegd, en de crisis en de keuze voor een vice-president zo aangepakt, dat hij volgens mij op dag één klaar is om president te zijn.’

Volgens Powell heeft Obama ‘een besliste manier van zaken doen die ons goed van pas zou komen.’ McCain vond hij ‘onzeker’ gedurende de financiële crisis. Hij is bezorgd dat McCain ‘geen compleet begrip had van onze economische problemen’.

Ook twijfelt hij aan McCains oordeel door de keuze voor Sarah Palin als running mate: ‘Ik geloof niet dat ze klaar is om president van de VS te worden’. En hij sprak een hard oordeel uit over McCains negatieve campagne tegen Obama. De poging hem te verbinden aan ex-terrorist Bill Ayers gaat Powell ‘te ver’ en maakt de campagne ‘smal’ op een moment van grote crisis. Powell vindt de Republikeinse partij te zeer naar rechts is geschoven. Bij Obama ziet Powell daarentegen een vermogen te ‘inspireren’ en zijn hand uit te strekken naar alle Amerikanen. ‘Hij gaat over grenzen heen: etnische grenzen, rassengrenzen, generatiegrenzen. Hij denkt aan de waarden van alle dorpen en steden, niet alleen van de ‘kleine stadjes’.’

Zowel Obama als McCain hebben hard hun best gedaan om Powells publieke aanbeveling in de wacht te slepen. Powell werd populair als bevelhebber van de eerste Irak-oorlog, en diende daarna als hoogste militair en veiligheidsadviseur onder Bush sr. Hij overwoog zich zelf kandidaat te stellen als president, maar werd de eerste minister van Buitenlandse Zaken onder Bush jr. Hij is achteraf kritisch over de aanval op Irak.

Powell is al 25 jaar bevriend met John McCain, die hij ook prees.‘Senator McCain en senator Obama zouden alle twee goede presidenten zijn. Het is niet makkelijk voor mij om senator McCain teleur te stellen zoals ik vanochtend heb gedaan, en dat spijt me.’

‘Maar ik geloof sterk dat op dit moment in Amerika’s geschiedenis, we een president nodig hebben die niet (...) het beleid van de afgelopen jaren voortzet. We hebben een transformatieve figuur nodig, die de wisseling van generaties vertegenwoordigt. En daarom steun ik Barack Obama.’

Een reeks kranten, waaronder The Washington Post en de Los Angeles Times, heeft Obama in het hoofdredactioneel commentaar aanbevolen. Vaak met dezelfde argumenten die Powell aanvoert. Krant na krant roemde Obama’s koele bestendigheid tijdens de crisis en keurde McCains keuze voor Sarah Palin af. Obama heeft nu 94 aanbevelingen van kranten, McCain 28. Zondag kozen ook de Texaanse pro-Bush kranten Houston Chronicle and Austin American-Statesman voor Obama.

Colin Powell in Meet the Press (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden