NieuwsAmerikaanse verkiezingen

Colin Powell eerste Republikeinse kopstuk dat Joe Biden steunt

Colin Powell, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal niet stemmen voor Donald Trump, maar voor Joe Biden. Hij is het eerste Republikeinse kopstuk dat zegt de Democratische kandidaat te steunen.

Sacha Kester
De voormalige Republikeinse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zegt voor de Democraat Joe Biden te stemmen. Beeld AFP
De voormalige Republikeinse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zegt voor de Democraat Joe Biden te stemmen.Beeld AFP

‘Hij liegt overal over, dat begon al op de dag van zijn inauguratie’, zegt Powell tijdens een interview met CNN. Volgens hem drijft Trump steeds verder af van de Amerikaanse grondwet en is het gedrag van de president ‘gevaarlijk voor onze democratie en voor ons land’.

Powell was in 1991 de hoogste militaire leider toen de Verenigde Staten Irak binnenvielen tijdens de Eerste Golfoorlog. Later werd hij de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, onder president George W. Bush.

Tijdens het interview sloot hij zich aan bij andere topmilitairen die zich eerder kritisch uitspraken over de manier waarop Trump de protesten in het land wil aanpakken. ‘Dit is de grootste protestbeweging die ik in mijn leven heb gezien’, zegt Powell. ‘Dat suggereert volgens mij dat ons land beter begint te weten, en we het niet langer van Trump pikken.’

Urgentie

Ook andere Republikeinen lijken urgentie te voelen vanwege de opruiende manier waarop Trump reageert op de protesten tegen politiegeweld en racisme, naast zijn aanpak van het coronavirus. Volgens een artikel in The New York Times van afgelopen zondag zouden meerdere prominente Republikeinen overwegen niet voor Trump te stemmen, onder wie de voormalig president George W. Bush.

Mitt Romney, die dit weekeinde als eerste Republikeinse senator deelnam een demonstratie tegen racisme, zegt te twijfelen over zijn steun. Datzelfde geldt voor Lisa Murkowski, de Republikeinse senator voor Alaska.

Hiernaast is er een ander initiatief van de grond gekomen dat Republikeinse kiezers ertoe probeert te bewegen op Joe Biden te stemmen: vorige week begon een groep die zichzelf Republican Voters Against Trump noemt, een campagne met filmpjes waarin kiezers hun onvrede over de president uiten.

Conservatieve standpunten

In 2016 waren er wel meer Republikeinen die hardop zeiden dat ze liever iemand anders als kandidaat hadden gezien – maar toen lagen de kaarten nog heel anders. Bijna niemand geloofde dat Trump de verkiezingen daadwerkelijk kon winnen van Hillary Clinton, en er stonden weinig belangrijke conservatieve standpunten op het spel.

Nu gaat het om een zittende president van de eigen partij en iemand die een aantal beloftes heeft waargemaakt die veel Republikeinen na aan het hart liggen, zoals het aanstellen van conservatieve rechters en het doorvoeren van lagere belastingen voor de allerrijksten. Een hoop mensen zijn daarom bereid Trumps gedrag te slikken. Daarnaast moet de vrees voor zijn wraak niet worden onderschat: de angst voor een vreselijke bijnaam, en het risico daarmee je hele politieke carrière te verspelen.

Ondanks die paar klinkende namen die zich tegen Trump uitspreken, gaat het maar om een klein clubje Republikeinen dat hem niet steunt – hij heeft veel meer steun onder het establishment dan vier jaar geleden, onder wie voormalige vijanden als de senatoren Ted Cruz en Lindsey Graham.

Kort nadat Powell zich tegen de president had uitgesproken, liet Trump via Twitter van zich horen. Hij noemde Powell ‘een stijve hark’ die nu gaat stemmen op ‘een andere stijve hark, Slaperige Joe Biden’.

LEES VERDER:

Het centrum van Washington is tot vesting omgebouwd. Terwijl militairen voor het eerst in decennia recht tegenover demonstranten staan, krijgt president Trump ook uit eigen gelederen steeds meer kritiek.

Na jaren aan de zijlijn keert ­Barack Obama zich alsnog tegen zijn opvolger Donald Trump. De coronacrisis, protesten tegen ­racisme en mogelijk ook de ­komende verkiezingen zetten de oud-president aan tot zijn ‘hoogst ongebruikelijke’ kritiek.

Zijn wandeling naar de kerk van de presidenten was symbolisch, maar de voorbereiding – traangas- en flitsgranaten – was echt. Trump gaat voor de harde aanpak, ook al heeft hij daar vermoedelijk de bevoegdheid niet toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden