de gids het nieuwe eten

Cold brew ice tea is voornamelijk thuiskomen van een cold kermis

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

We drinken al een tijdje ijsthee en ijskoffie, best tot tevredenheid bovendien, maar sinds kort duiken de woorden ‘cold brew’ daarbij steeds vaker op. Dat klinkt goed, vooral dat ‘brew’, brouwen dus, wat impliceert dat er veel tijd in zit. Maar ook ‘cold’ is niet mis, want dat herinnert de foodie anno 2019 waarschijnlijk aan ‘cold pressed’, een gezondere methode om sap te persen.

Het verschil met gewone ijsthee is dat je koud water gebruikt (en urenlang laat trekken), waardoor de bittere smaken achterwege zouden blijven. Albert Heijn wilde de ‘cold brew’-opkomst niet missen en daarom liggen nu, in het toch al uitdijende theeschap, wit met lichtblauw gekleurde doosjes met een Scandinavisch strakke tekening van een glas ijsthee. Cold Brew Icetea dus, te verkrijgen in de smaken granaatappel en ananas.

Wat cold brew in dit geval betekent: laat een theezakje acht minuten trekken in koud water, doe er wat ijs bij en eventueel wat vers fruit (voor een ‘extra kick’). Die kick kan de thee inderdaad wel gebruiken, want het smaakt als een waterige slok parfum (dat zal de rozenbottel wel zijn). De 0,3 % granaatappelsapconcentraat is in elk geval niet te ontwaren. Vooral een cold kermis dus, deze thee.

Cijfer: 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden