Cok & Knoop eisen herstel goede naam

De lichte meisjes van de Antwerpse rosse buurt, de Schippersbuurt, geloven niet dat een nieuw eroscentrum de klandizie bij hun wegzuigt....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

ANTWERPEN

Welke hoer zou trouwens in dat nieuwe centrum willen? In de peeskamertjes, die de Zeeuwse zakenman Gerard Cok bouwt, zouden de hoeren van de buurt zich 'kistkalveren' voelen. 'Het wordt een soort legbatterij, nee merci'

Maar de Antwerpse schepen (wethouder) Patsy Sörensen maakt wel stennis over het eroscentrum van Cok. Volgens haar advocaat H. Boutmans betekent Coks project dat de 'internationaal georganiseerde criminaliteit' haar entree maakt in de Schippersbuurt. En bij Cok denkt zij aan porno, drugs, witwasserij van zwart geld. 'Mevrouw Sörensen wil de Schippersbuurt tegen de verloedering beschermen', zei Boutmans dinsdag tegen voorzitter Kieboom van de Antwerpse rechtbank.

Gerard Cok en zijn media-adviseur Hans Knoop voelen zich door Patsy Sörensen 'beschadigd'. In een kort geding, dat in Antwerpen diende, eisten zij een verbod dat Sörensen hen - Cok en Knoop - in het openbaar als een zootje criminelen afschildert. Elke overtreding van het verbod kan Patsy Sörensen ruim 50 duizend gulden gaan kosten.

Mr. Francine Wachsstock , de goed gebekte advocate die Cok en Knoop vertegenwoordigt, wees er dinsdag op dat de vroegere Antwerpse burgemeester Bob Cools Cok een bouwvergunning heeft verleend.

Sterker nog, als Antwerps raadslid was Sörensen zelfs blij geweest dat Gerard Cok de verloedering van de Schippersbuurt stopte met z'n nieuwbouw aan de Antwerpse Oude Manstraat. Sörensen stemde dus voor de bouwvergunning. Maar achteraf kreeg zij spijt.

In de Nederlandse pers werd Cok afgeschilderd als iemand met 'een duistere achtergrond'. Parool-journalist Bart Middelburg wees in zijn boek De Dominee op de relaties tussen Cok en de Amsterdamse seksbaron 'Dikke Charles' Geerts - de Dutch Connection met de Italiaanse Cosa Nostra.

Wachsstock sabelde voor rechter Kieboom alle 'lichtzinnige' beschuldigingen van Middelburg jegens Cok neer.

Zelfs de Nederlandse fiscale opsporingsdienst, de FIOD, had in het zand moeten bijten tegen Gerard Cok, van wie de Staat der Nederlanden moest erkennen dat hij geen 'witwasser' van duistere gelden kon zijn.

Mr Wachsstock verwijt Patsy Sörensen verder dat zij opzettelijk Cok en Knoop in kwaad daglicht heeft gesteld. Door hen af te schilderen als 'duistere figuren' wil zij het eroscentrum, waarmee ex-burgemeester Bob Cools (Socialistische Partij) akkoord was gegaan, alsnog kelderen.

Sörensen heeft drie advocaten ingezet om haar positie te verdedigen. Mr Boutmans verzet zich er heftig tegen dat Patsy op straffe van een forse dwangsom Cok en Knoop niet langer mag uitschelden voor criminelen.

De twee overige advocaten van Patsy Sörensen spanden zich in om te weerleggen dat Patsy zich als wethouder van Antwerpen in de strijd had geworpen tegen Cok & Knoop; én dat Patsy speciaal Cok & Knoop had bedoeld.

Een van de advocaten betoogde dat Patsy Sörensen haar kritiek op Cok weliswaar in haar Antwerpse wethouderskantoor had geventileerd. Maar dat wilde niet zeggen dat zij namens B & W van Antwerpen sprak. 'Een enkele wethouder kan het stadsbestuur niet binden.'

De derde advocaat ten gunste van Sörensen betoogde dat zij terecht Cok & Knoop aan de kaak had gesteld. Zou zij immers de Antwerpenaren niet belazerd hebben, als zij informatie over Cok & Co in deze zaak voor 'de serene burgers van Antwerpen' verzwegen had? Nee, Patsy Sörensen is volgens deze advocaat 'uiterst zorgvuldig' te werk gegaan.

Binnenkort doet rechter Kieboom uitspraak in deze zaak. Patsy Sörensen (ex-SP en voorzitster van Payoke, de belangenvereniging van prostituees) zei na afloop dat het Antwerpse college van B & W haar steunt om de mafia uit de stad te weren.

Trouwens ook Albert II, de Belgische koning, staat stram achter haar. In de hitte van het gevecht tegen Cok & Co nodigde Albert haar uit voor een drie uur durende audiëntie ten paleize.

Patsy Sörensen staat in Antwerpen dus niet alleen. In Antwerpen zei ze dinsdag voor de rechter dat zij voor het wel en wee van de stad verantwoordelijkheid wilde dragen.

Hans Knoop vertelde in zijn slotwoord

dat hij contracten verliest, omdat Patsy Sörensen zijn reputatie naar de knoppen helpt. Daarom wenst Knoop dat Sörensen stopt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden